BEOGRAD, Ove sezone za bogatu slavsku trpezu sa pečenjem, predjelima, ali i raznim ribljim specijalitetima, kako računica pokazuje treba izdvojiti minimum 15.000 pa do 70.000 dinara, odnosno dvije prosječne mjesečne zarade.
Većini trgovinskih lanaca spremna je za predstojeće slave, a smjenjuju se mrsne i posne. Uoči slavlja mnogi trgovci oborili su i cijene pojedinim artiklima od pet do 15 odsto.
– Svake godine u periodu slava organizujemo akcijska sniženja do 17 odsto, gdje potrošačima nudimo znatno jeftinije meso, ribu, ali i sir, salate, pića, kolače – kaže Vesna Žabić, PR menadžer “Delta Maksija”.
Najveći izdatak slavske trpeze svakako je pečenje. Za kilogram prasetine treba izdvojiti od 300 pa do 390, plus plaćanje pečenja, a kilogram varira 40 do 80 zavisno od pečenjare. A, prije toga slijedi standardno razne pite, dimljeno meso, rolati, čorba, kupus, sarma…
Za najskromniju posnu slavu sada treba izdvojiti minimum petnaestak hiljada dinara. To obuhvata 10 kilograma sveže ribe, na primjer, i pripremu kod kuće. Ima i jeftinijih vrsta ribe, a ako se još pripremaju kod kuće, ručak je znatno povoljniji. To važi i za kolače, prebranac, posna predjela. Kilogram šarana je od 250 do 330, oslić dostiže i 390, a za pastrmku valja izdvojiti do 425 dinara.
Posni proizvodi
Sa početkom božićnog posta krajem ove nedjelje, od 28. novembra, trgovci će, kažu, ponuditi povoljnije cijene riječne i morske ribe, ali i drugih posnih proizvoda.
– Svakog dana imamo po neku akciju u našim ribarnicama, kada i za petinu oborimo cijenu pojedinim artiklima – kaže Vojin Kličković, komercijalni direktor “Tropik ribarstva”.
– Kilogram oslića “hoki” košta 260, a svježeg šarana je 270 dinara. Novosti