TREBINJE, Zahvaljujući spoju velike porodične ljubavi prema proizvodnji vina i tradiciji uzgoja viskokvalitetnih čokota, Podrumi “Vukoje” iz Trebinja su od malog porodičnog restoranskog posla iz osamdesetih godina uspjeli da prerastu u renomiranu vinariju koja je predvodnik novog talasa vinogradarstva u ovom dijelu Evrope.
Nakon uspješne obnove “Carskih vinograda” kraj Trebinja na kojima su loze uzgajali i Habzburzi, prva nova berba pristigla je prije četiri godine, a u vinogradima u Zasad polju sazrijevaju visokokvalitetne sorte “vranac”, “žilavka”, “kaberne sauvinjon”, “šardone”, “pinot noir”, “sirah”, “muskat” i “merlo”.
“Početak proizvodnje pjenušavog vina predstavlja novu prekretnicu u domaćem vinarstvu”, kaže Radovan Vukoje, direktor Podruma “Vukoje”, ističući da je to prvi šampanjac proizveden u Republici Srpskoj, te da predstavlja mješavinu “šardonea” i “žilavke”.
On kaže da je veliki preokret za Podrume “Vukoje” imao i početak proizvodnje “carskog vina”, koje je probrana berba s “carskih vinograda”, što je dalo novi pečat cijelom vinogorju, te dodaje da ovo vino, prije nego što se pusti u prodaju, odleži 12 mjeseci u hrastovoj buradi.
Podrumi “Vukoje” su promovisali i crveno vino “magnum”, posebne limitirane serije od 100 butelja porodične rezerve iz 2007. godine, koje će biti prodavano u pakovanjima od litar i po, a za naredni period najavili su i nove linije dobrih vina.
Loze Vinarije “Vukoje” sada se prostiru na 22 hektara trebinjske zemlje i to na površinama na kojima se miješaju mediteranska i submediteranska klima, a već treću deceniju Podrumi “Vukoje” se bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića.
Vinarija koristi moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim “barik” bačvama, u podrumima osam metara ispod zemlje.
“Naša vina mogu se kupiti i na vrlo zahtjevnom francuskom tržištu, skandinavskim državama, a počeli smo da izvozimo u Švajcarsku i Ameriku”, naglasio je Vukoje i dodao da su svjesni da, ukoliko žele da i dalje ostanu najbolja vinarija u BiH, moraju nastaviti s filozofijom vrhunska vina, te ističu da će u narednom periodu dodatno ulagati u vinski turizam i nastavak proizvodnje vina s naglaskom na vina vrhunskog kvaliteta.
Vukoje kaže da je tokom 2011. godine kroz Podrum “Vukoje” prošlo oko 15.000 gostiju, te napominje da je jedan od najznačajnijih objekata vinskog turizma Hercegovine gradnja vinogradareve kuće, sagrađene od kamena i drveta u ambijentu čuvenih “carskih vinograda” u kome šezdesetak turista može uživati u autentičnim hercegovačkim jelima i vinu i upoznati se sa procesom njihove proizvodnje.
U posljednjih desetak godina Podrumi “Vukoje” su osvojili više od 100 medalja za kvalitet na sajamskim manifestacijama regiona, ali i u Briselu, Ženevi, Parizu, Milanu i Pragu, dok je “žilavka Vukoje” uvrštena na prestižnu kartu vina u Bordou u Francuskoj kao jedino vino iz BiH.
Zanimljivo je da je i predsjednik Srbije Boris Tadić, prilikom nedavnog boravka na Jahorini, degustirao vina “Vukoje”.
Naime, povodom trilateralnog sastanka lidera BiH, Srbije i Hrvatske održanog 3. februara na Jahorini, hotel “Vučko” organizovao je druženje na kome je, prema izjavi menadžmenta hotela, u neformalnoj atmosferi predsjednik Tadić degustirao vina “Vukoje”. Srna