PIROT, Više od 1.000 bugarskih turista kupilo je ulaznice za Sajam pirotske peglane kobasice, koji se održava 25. januara, izjavio je direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.
Po njegovim riječima, turisti iz Bugarske su karte već kupili od turističkih agencija iz Sofije, koje su Sajam peglane kobasice u Pirotu uvrstile u svoju turističku ponudu.
“Već imamo 40 prijavljenih proizvođača peglane kobasice koji će imati svoje štandove, a interesovanje posjetilaca je ogromno, naročito iz Bugarske”, kazao je Zlatkov.
On je ranije ukazao i na veliko interesovanje turista iz Makedonije, Republike Srpske i drugih zemalja regiona.
Pirotska peglana kobasica je zbog svojih, kako se često ističe, afrodizijačkih svojstava poznata i kao “pirotska vijagra“.
Spravlja se samo tokom zimskih mjeseci i to od najkvalitetnijih dijelova junećeg, kozjeg ili ovčijeg mesa.
Peglana kobasica mora biti ljuta, ili barem diskretno ljuta. Nakon punjenja, vezuje se i suši na promaji, a optimalna temperatura treba da bude između minus pet i plus pet stepeni, bez vlage i velikog mraza – najbolje krajem novembra i početkom decembra.
Tokom sušenja, kobasice se svaka dva-tri dana “peglaju“, zbog čega su i dobile ime, da bi na kraju dobile oblik potkovice. Tanjug