BEOGRAD, Veterinarska inspekcija se, zbog sve češćeg ilegalnog prometa hrane, uključila u akcije suzbijanja te pojave sa drugim nadležnim službama kako bi pomogla komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji, kao i pijačnim upravama.
U skladu sa podjelom nadležnosti iz Zakona o bezbjednosti hrane, promet hrane na malo životinjskog porijekla kontrolišu veterinarski inspektori, i to u specijalizovanim maloprodajnim objektima mesa, mlijeka, ribe, jaja, divljači, saopštila je juče Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Kontrole bezbjednosti i kvaliteta hrane u prometu se obavljaju kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača.
Kontrolišu se svi subjekti koji hranu životinjskog porijekla stavljaju u promet i to: specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mliječnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge i megamarketi.
Restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace se kontrolišu isključivo kao planirane, vanredne akcije, po prijavama potrošača i zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiološkom službom Ministarstva zdravlja, kako bi provjerili isključivo sirovinu životinjskog porijekla, odnosno njeno porijeklo, čuvanje i rukovanje hranom na mjestu prodaje krajnjem potrošaču.
Uprava veterine napominje da termički obrađenju hranu i gotovu hranu kontroliše sanitarna inspekcija.
Priremu hrane na mjestu prodaje i spremnu za konzumiranje reguliše i Zakon o sanitarnom nadzoru.
Uprava naglašava da je nadležnost veterinarske inspekcije kontrola hrane životinjskog porijekla u proizvodnji i prometu, ali u objektima koji su registrovani odnosno odobreni u Upravi za veterinu, a u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o bezbjednosti hrane. Tanjug