SIROGOJNO, Jedini muzej na otvorenom u Srbiji, muzej “Staro selo” u Sirogojnu, drugu godinu organizuje Vašar starih zanata i zanimanja radi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, čiji je registar, na nacionalnom nivou, u fazi izrade.
Na usluzi gostima Muzeja bili su grnčar, stolar, korpar, pletilje, razvijači pita.
I vještina razvlačenja kora za pitu se njeguje i demonstrira u Muzeju, pa i daju savjeti. Milena Doković, domaćica u Muzeju kaže da je poenta samo u soli, ulju, brašnu i mlakoj vodi kao za kupanje beba.
“Pokušala sam i ja, ali vrlo neuspješno, djelovalo mi je jednostavno, ali ta kora nije bila baš tako laka za mene”, kaže Milena Zelen, gošća iz Subotice.
Djeca su se najviše zadržala kraj ognjišta postavljajući hiljadu pitanja, a netremice su posmatrala i kako vazdušni meh potpiruje vatru u kovačkoj radionici.
Stoga je Radovan iz Šljivovice, četvrta generacija kovača u familiji Vladisavljević, strpljivo odgovarao na pitanja nabrajajući šta on danas najviše kuje. Kovač Radovan kaže da najviše kuje mašice, maše, te kovanu ogradu.
Viši kustos-etnolog Snežana Tomić Joković kaže da je cilj da mlade zainteresuju za zanatske vještine i umjeća i da se skrene pažnja resornim ministarstvima u Srbiji koja su započela aktivnosti koje su vezane za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.
Susret gostiju Muzeja i zanatlija bila je prilika i za poslovne razgovore, što je nekada i bila uloga vašara.
I kakav bi to vašar bio bez kolačića i liciderskog srca, danas kao suvenira, a nekada jedine poslastice na vašaru. RTS