MOSTAR, Dok se nadležni u BiH hvale rezultatima ovogodišnjeg povećanja izvoza svježeg mesa od 300 odsto u odnosu na prošlu godinu, gotovo i da se ne spominje podatak o količinama uvezenog mesa upitnog kvaliteta, piše Večernji list.
Sumnje i reakcije
Prema podacima Agencije za statistiku, u prvih osam mjeseci u BiH je uvezeno mesa i mesnih prerađevina u iznosu od 159,439.000 konvertibilnih maraka, dok je u istom razdoblju izvezeno 79,530.000 KM. Što znači da je uvoz mesa i mesnih prerađevina pedeset odsto veći od izvoza. Ovaj podatak ne bi bio sporan da se iz BiH svježe kvalitetno meso avionima ne izvozi iz zemlje i kao takvo svježe stiže na tezge zemalja uvoznica, dok se u BiH uvozi rashlađeno meso lošijeg kvaliteta. To meso danima putuje iz inostranstva, a na policama naših trgovina prodaje se kao svježe, upozorili su prije nekoliko mjeseci iz Spoljnotrgovinske komore BiH. U mesnicama je sve više i zamrznutog mesa iz uvoza koje se prodaje kao svježe, upozorili su još u maju iz STK BiH. U prošloj godini uvoz mesa prvi put je premašio 300 miliona maraka. Zbog sumnje da se uglavnom radi o starom mesu lošijeg kvaliteta, koje se domaćim potrošačima prodaje kao svježe, zatražili su i reakciju inspekcijskih organa.
“Mi imamo informaciju da dolazi do povećanja uvoza rashlađenog mesa lošijeg kvaliteta imamo informaciju da nadležna ministarstva pokušavaju + riješiti taj problem na način da se to rashlađeno meso na policama deklarira kako bi krajnji potrošači vidjeli odakle dolazi to meso koje se prodaje”, kazala je ranije za ATV Ognjenka Lalović, direktorica Odjeljenja privrede u STK BiH.
Domaća proizvodnja
Mesari koji isključivo prodaju meso domaćeg porijekla tvrde da je sve teže opstati na tržištu. Kilogram domaćeg mesa žive vage marku je skuplje od zamrznutog mesa iz uvoza. U takvom odnosu cijena sve je teže izdržati tržišnu utakmicu. Prerađivači mesa koji priznaju da uglavnom koriste robu iz uvoza tvrde da domaća proizvodnja ne može podmiriti njihove potrebe. Da nije uvoza, objašnjavaju, kilogram mesa koštao bi 20 maraka. Domaći proizvođači ne misle tako jer bi mogli proizvoditi više, ali nemaju komu prodati. Proizvođači apeluju na nadležne da pooštre kontrole kvalitete kako bi se krajnji kupci upoznali s kvalitetom robe koju kupuju. Dok se to ne dogodi, meso iz hladnjača staro više od godinu dana građani će plaćati kao svježe. Nadležna ministarstva pokušavaju riješiti problem tako da se rashlađeno meso na policama deklarira kako bi potrošači vidjeli da je ono iz uvoza. Nije sporno uvesti zamrznuto meso jer nema domaćeg, ali je sporno da se uvozi jeftino, rashlađeno meso i prodaje kao svježe, a svježe se u roku od tri dana mora prodati ili povući iz prodaje. Večernji.ba