MRKONJIĆ GRAD, Narodne rukotvorine, tradicionalna jela, zanatski proizvodi, med, rakija, predstavljeni su danas na Aranđelovdanskom vašaru u Mrkonjić Gradu, a izabrane su i najbolja šljivovica, drenja i kruškovača.
Najkvalitetniju šljivovicu imao je Marko Kaurin iz Mrkonjića, najbolju kruškovaču predstavio je Mirko Risović iz Busije iz Ribnika, dok je najbolju rakiju od drenje predstavio Nikola Grubor iz Drvara. Nagrađeni su dobili novčane nagrade.
Kvalitet rakije ocjenjivao je profesor Ninoslav Nikićević sa Beogradskog univerziteta, koji je veoma zadovoljan kvalitetom mrkonjićke šljivovice.
“Uočio sam tri stvari koje krase ovaj kraj. Ovdje je dominantna šljiva požegača ili savka, drugi kvalitet je nadmorska visina od 600 metara, a treći je dobra destilacija, seoski domaćini veoma kvalitetno destilišu”, rekao je Nikićević.
Željko Simić iz Mrkonjića proglašen je za najboljeg “gradimira” Republike Srpske, jer je pokazao najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine mrkonjićke šljivovice.
Na Festivalu domaće rakije, Etno-festival “Jabuka” i Danima meda proizvode su predstavili izlagači iz Petrovca, Ribnika, Banjaluke, Mrkonjića, Šipova, Doboja i Dervente.
Članice Udruženja žena “Naša žena” iz mrkonjićkog Podrašnice i ove godine donijele su kvalitetnu domaću hranu.
“Pravile smo uštipke, pite, heljdine ljevuše. Prezentujemo stara, domaća jela, sve je prirodno. Donijele smo i naše ručne radove – pletiva, heklanja, tkanja”, navela je predsjednik Udruženja Borjana Janković i dodala da ovaj kraj ima potencijale za razvoj turizma.
Najljepši domaći hljeb napravilo je domaće Udruženje žena “Jovana”, a najljepši slavski hljeb Udruženje žena “Blaga Marija” iz Orahovljana.
Najljepši štand imalo je Kolo srpskih sestara “Rođenje presvete Bogorodice” iz Mrkonjića.
Jasenka Živković iz Eko-centra “Pčelica” iz Doboja kaže da je od mnoštva ljekovitog bilja sa Ozrena donijela meleme od četinarskih smola za kostobolju, bronhi sirup, prostatin na bazi bilja.
Među prisutnima bio je i Milenko Milovac sa svojim predmetima od drveta. “Izložio sam, kašike, kosišta, vile, grablje, stočice, stočice… Sve te predmete izrađujem kao što su to nekada radili naši preci i želim da to prenesem mlađim generacijama”, ispričao je Milovac.
Ćane Jakšić na vašar je donio bogatu paletu proizvoda od meda.
“Proizvodim rakiju, med i sve proizvode od meda. Smatram da, osim rakije, akcenat treba staviti i na med jer je kod nas čista i netaknuta priroda”, kaže Jakšić.
Posjetioci vašara mogli su danas da litar rakije šljive kupe za 10 KM, kilogram meda i medovaču za 15 KM, drenju za 20 KM, propolis za tri marke. Za janjski tronožac trebalo je izdvojiti 200 KM, a za kašiku preklapaču 10 KM.
Manifestaciji je prisustvovao i ministar rada i boračke zaštite Repulike Srpske Milenko Savanović koji je rekao da Mrkonjićani ovakvom manifestacijom proširuju vidike ovog kraja.
Festival je pratio bogat kulturno-umjetnički program, gdje su posjetioci mogli uživati u igrama i pjesmama Kulturno-umjetničkog društva “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić”.
Današnju manifestaciju organizovala je Agencija za privredni razvoj u saradnji sa sportsko-kulturnim centrom “Petar Kočić”, a pokrovitelji su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i opština Mrkonjić Grad. Srna