NOVI GRAD, Pravilnom pripremom kabaste hrane i koncentrata i korištenjem adsorbenata mikotoksina može se izbjeći pojava aflatoksina, rekao je danas na predavanju za poljoprivrednike u Novom Gradu saradnik u projektu “Farma” Senad Osmanagić.
On je pojasnio da su mikotoksini sekundarni produkti gljivica, te da je aktuleni aflatoksin produkt toksične plijesni “aspergilus flavus”.
“Razvoj ove plijesni i aflatoksina najčešće je povezan sa ekstremnim vremenskim uslovima koji kod biljke uzrokuju stres, a najveći rizik prije žetve je suša”, dodao je Osmanagić.
On je savjetovao poljoprivrednicima da koriste hibride kukuruza grupe 200, 300 i 400, jer imaju manje vlage u zrnu prilikom berbe.
Prema njegovim riječima, aflatoksin se izlučuje u mlijeku i jajima, ali se zadržava i u životinjama. “Kod goveda može prouzrokovati smanjenje konzumiranja hrane, smanjen prirast i drastično smanjenje količine mlijeka”, dodao je Osmanagić.
On je podsjetio da sadržaj aflatoksina u stočnoj hrani ne smije da prelazi 0,01 mikrogram po kilogramu, a u mlijeku, prema evropskim standardima, ne veći od 0,05 mikrograma po litru.
Govoreći o primjeni pesticida, Osmanagić je rekao da na kvalitet primjene samo 10 odsto utiče izbor odgovarajućeg sredstava, 30 odsto ispravnost prskalice, 40 odsto pravilno rukovanje i 20 odsto vremenske prilike.
Predavanje u Novom Gradu organizovao je opštinski Odsjek za privredu i poljoprivredu. Srna