SARAJEVO, Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je danas da je Savjet ministara BiH donošenjem Pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, koji je usklađen sa uredbom Evropske komisije, omogućio BiH da učini dodatni napor na putu ka približavanju članstvu u EU.
U saopštenju se podsjeća da je ovaj pravlnik donesen na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, te da se ovim dokumentom utvrđuju mikrobiološki kriterijumi za određene mikroorganizme u hrani, kao i pravila koja subjekti u poslovanju hranom moraju poštovati prilikom primjene opštih i posebnih higijenskih zahtjeva u skladu sa odredbama Pravilnika o higijeni hrane koji su zasnovani na analizi opasnosti kritičnih kontrolnih tačaka /HACCP/.
Nadležni organi utvrđuju usklađenost sa odrebama i kriterijumima koji su propisani ovim pravilnikom u skladu sa Pravilnikom o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, ne dovodeći u pitanje pravo nadležnih organa na preduzimanje dodatnog uzorkovanja i ispitivanja.
Ova ispitivanja se obavljaju u svrhu određivanja i mjerenja drugih mikroorganizama, njihovih toksina ili metabolita bilo kao potvrda procesa za hranu za koju se sumnja da nije sigurna ili u postupku analize rizika.
Zakon o hrani i set propisa iz „higijenskog paketa“ čine osnovnu horizontalnu legistlativu u oblasti bezbjednosti hrane.
Set propisa iz „Higijenskog paketa“ čine Pravilnik o higijeni hrane, Pravilnik o higijeni hrane životinjskog porijekla, Pravilnik o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog porijekla namijenjenih ishrani ljudi, Pravilnik o službenim kontrolama koje se provodi radi verifikovanja postupka u skladu sa odrebama propisa o hrani i hrani za životinje, te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja te Pravilnik o mikrobiološkim kriterijumima za hranu. Srna