TREBINJE, Podrum vina “Anđelić”, u vlasništvu Dragana Aneđelića iz Trebinja, posljednjih godina doživio je ekspanziju, a njegova posebnost je proizvodnja barikiranog vina, jednog od najkompleksnijih i najtraženijih na tržištu.
Kapacitet ove vinarije, koju mnogi smatraju najperspektivnijom na području Hercegovine, iznosi 150 000 litara godišnje, a podrum za, sada, proizvodi oko 35 000 flaša, s tendencijom širenja i povećanja proizvodnje iz godine u godinu.
Podrum za odležavanje vina nalazi se pod zemljom, ukupan je pod stijenom, tako da pruža prirodne uslove dozrijevanja vina na konstatnoj temperaturi.
Posebna pažnja, prema Anđelićevim riječima, posvećena je proizvodnji barikiranog vina prema posebnoj tehnologiji za koju su specijalno napravljena hrastova burad u koje se sipa najkvalitetnije vino koje tu mora da “leži” od 12 do 18 mjeseci kako bi pokupilo aromu drveta.
“Bure mora imati isključivo 225 litara, jer se samo u tom geometrijskom omjeru, zbog mikrooksigenizacije vina, može dobiti pravi barik”, ističe Anđelić i dodaje da nakon samo jednog odležavanja bure više nije za upotrebu.
Anđelić naglašava da je cijena jednog ovakvog bureta oko 1.500 KM, ali da se može naći kvalitetno samo u Francuskoj i Sloveniji.
Svi ti razlozi, navodi on, doprinose da se jedna flaša ovog vina prodaje po cijeni od 40 KM.
Anđelić dodaje da će ovogodišnja proizvodnja biti oko 1 100 litara, te da je sva količina ovog napitka već rezervisana.
“U toku je obnavljanje vinograda naših pradjedova u kojima se od davnina uspješno uzgajala žilavka, ali to neće biti dovoljno, pa ćemo i dalje sarađivati sa proizvođačima vina sa kojima imamo dugogodišnje ugovore”, ističe Anđelić.
Podrum “Anđelić” proizvodi i rakiju lozovaču jačine 46 stepeni. Sortni sastav u najvišem dijelu čini žilavka sa mješavinom ostalih sorti vina, a najmanje nakon dvije godine ”odležavanja”, pakuje se u flaše.
Anđelić poručuje da u njegovom podrumu nema tajni i da svi koji žele mogu da svrate, degustiraju i upoznaju tehnologiju pravljenja vina i rakije.