ZAGREB, Sezona je kuvanja ili pečenja rakije, posla koji se redovno obavlja nakon berbe i prerade grožđa. Svi koji se upuštaju u pečenje rakije u Hrvatskoj, pa čak i za vlastite potrebe, trebali bi se upoznati s propisima donesenim zbog ulaska u Evropsku uniju.
Propisi kažu da i oni koji rakiju proizvode za vlastite potrebe ulaze u kategoriju malih proizvođača alkoholnih pića, te se moraju registrovati u najbližoj za to nadležnoj ispostavi Carinske uprave. Ova odredba podjednako vrijedi za vlasnike kotlova za proizvodnju rakije, kao i za one koji će se u procesu pripreme poslužiti iznajmljenom opremom. Registracija mora biti učinjena najkasnije osam dana prije početka kuvanja rakije, piše Zadarski list.
Registrovati se znači i platiti, a godišnji paušal za pojedini kotao zapremnine od 40 do 100 litara iznosi 100 kuna (oko 25 konvertibilnih maraka). Za kotlove zapremnine preko stotinu litara se plaća paušal od 200 kuna (oko 50 KM). Proizvodnja za vlastite potrebe je ograničena na 50 litara godišnje, a u slučaju da se proizvede više, proizvođač je dužan na prekobrojne litre platiti i trošarinu, koja po litri rakije iznosi 21,50 kuna (oko 6 KM), kao trošarina na alkohol. Takođe, rakiju proizvedenu za vlastite potrebe se ne smije prodavati.
Najviša kazna čak milion kuna (oko 260 hiljada KM)!
Porodična poljoprivredna gazdinstva i drugi registrovani proizvođači koji proizvode rakiju za dalju prodaju, imaju pravo na 50 litara koje su im izuzete od plaćanja trošarine na alkohol, a na ostatak moraju platiti pun iznos trošarine od 21,50 kuna po litri.
Koga se uhvati u kršenju ovih propisa, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od dvije do deset hiljada kuna. Kod pravnih osoba koje se bave proizvodnjom rakije, kazne su još rigoroznije. Prekršaji vezani uz neplaćanje trošarine na alkohol kažnjavaju se globama od kojih najniža iznosi 40 hiljada, a najviša čak milion kuna.