LONDON, Istraživanje koje su zajednički proveli naučnici univerziteta u Egzeteru i Oksfordu pokazalo je da postoji veza između ishrane majke i pola djeteta, kao i da je kalorijska vrijednost doručka posebno važna, piše britanski dnevnik “Tajms”.
Stručnjaci su istraživali prehrambene navike 740 trudnica i upoređivali ih sa podacima o polu njihove djece.
Pokazalo se da sa količinom kalorija koje uzimaju u danima oplodnje raste vjerovatnoća da će roditi muško dijete.
U grupi najvećih izjelica među posmatranim ženama, 56 odsto rodilo je dječaka, a u grupi onih koje su uzimale najmanje kalorija sina je rodilo samo 45 odsto.
Kornfleks za doručak povećava vjerovatnoću da će se roditi sin, navode naučnici u časopisu “Prosidings of d rojal sošajati”.
Žene koje za vrijeme oplodnje drže dijetu, češće rađaju djevojčice.
Preskakanje prvog dnevnog obroka dovodi do pada nivoa glukoze u krvi, koji tijelo protumači kao oskudicu hrane.
Veza između dostupnosti hrane i pola mladunčadi već je otkrivena kod životinja.
Ukoliko su dovoljne količine hrane dostupne ženki, ona će roditi muško mladunče, jer će ono doprinijeti rađanju više potomaka nego jedna ženka.
Naučnici smatraju da bi slični evolutivni procesi mogli biti prisutni i kod ljudi, piše Tajms.