BEOGRAD, Konditorska industrija Srbije u prvih sedam mjeseci ove godine proizvela je 69.000 tona slatkiša, što je za 10,7 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine, saopšteno je danas u Privrednoj komori Srbije.
Kako je rečeno na sjednici Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda, najveći pad proizvodnje je kod vafla, ostalih čokoladnih proizvoda, ratluka i alve, dok se najbolje održala proizvodnja biskvita i čokolade.
Spoljnotrgovinska razmjena konditorskih proizvoda je u prvih sedam mjeseci ove godine za 14 odsto manja nego u istom periodu 2008.
Zabilježeno je da je uvoz u značajnijem padu od izvoza, tako da je ostvaren suficit od 28,4 miliona dolara, što je povećanje od 16 odsto.
Potrošnja konditorskih proizvoda je za sedam mjeseci opala za 19 odsto i iznosila je oko 55.700 tona. U ukupnoj potrošnji u Srbiji, domaći konditorski proizvodi imaju udio od 81 odsto, a strani 19 odsto.
Predsjednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Miroljub Aleksić ocijenio je da su konditori u Srbiji u lošem položaju i da država treba da obezbjedi iste uslove poslovanja kao u Evropi i ravnopravan tretman sa
evropskim proizvođačima.
Kako je rekao, problem je netržišna i nerealna cijena sirovina.