SARAJEVO, Festival vina Sarajevo, njegovo šesto izdanje, otvoren je juče u Domu oružanih snaga BiH uz degustaciju vina i gastro show koji se organizuje prvi put na ovom festivalu. Na ovogodišnjem festivalu, koji će trajati dva dana, svoje domete u proizvodnji vina, predstavlja 65 izlagača iz zemalja bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije. BiH će predstaviti četiri do pet izlagača, uglavnom iz Hercegovine.
Otvaranju Festivala prisustvovale su brojne zvanice i gosti, među kojima i oni iz Austrije i Italije.
Organizator Festivala vina Sarajevo Arman Galičić istakao je da će ove godine vinski festival obogatiti nekoliko zanimljivih programa, kao što su vođene degustacije, zatim vertikalne degustacije kojima se probava okus istog vina iz različitih godina, te otvaranje arhivskog vina Pullus starog gotovo 30 godina.
Riječ je o arhivskom vinu “Rajnski rizling” podruma Ptujska klet. U gastro showu su učestvovali najbolji kuhari Slovenije i BiH, spremajući delicije od pilećeg mesa Perutnine Ptuj.
Jedan od vodećih svjetskih enologa i tvorac okusa “Pullus” iz Ptujskog podruma Bojan Kobal naglašava da su slovenačka vina već više godina prisutna na sarajevskom vinskom festivalu, ali da će ove godine prvi put biti predstavljena kolekcija vina “Pullus” koja spadaju u najnagrađivanija na svjetskim takmičenjima posljednjih nekoliko godina.
“Novi “Pullus” sa sobom nosi svu tu svježinu i lakotnost. Moderni stil vina zahtijeva da je vino živo, da postane odnjegovani vinski proces koji vinu kao biću udiše potrebu za životom. Zato je u smislu diferencijacije vrlo važan otisak prsta vina, odnosno potpis prirode”, ističe Kobal.
Naveo je da uvijek na putovanju degustira lokalna vina, ocjenjujući da ih povezuje sa kulturom tog područja.
Festival nema sajamski karakter, već je prvenstveno okrenut podizanju svijesti posjetitelja o vinarskoj tradiciji i upoznavanju s tehnikom i naukom spravljanja i konzumiranja vina.
Cilj Festivala je još više unaprijediti kulturu vina i zadovoljiti i najistančanije ukuse posjetitelja. Fena