BIJELJINA, U Banji Dvorovi kod Bijeljine danas je održan Drugi međunarodni “Gastrofest” koji je okupio 45 izlagača autohtonih jela i pića iz BiH i Srbije.
Otvarajući “Gastrofest”, načelnik Odjeljenja za privredu i poljorivredu opštine Bijeljina Predrag Jović rekao je da Semberija i RS na manifestacijama poput ove treba da predstave ono što imaju, a to je dokazano zdrava hrana.
Simo Laketić, direktor Turističke organizacije Bijeljina, koja je i organizator ovogodišnje manifestacije “Gatrofest”, rekao je da je namjera da ova manifestija preraste u sajam turizma jer, kako je naveo, Semberija ima dugu istorijsku, kulturnu i duhovnu tradiciju, brojne istorijske i kulturne spomenike, prirodne ljepote, ali i vrsne kulinare i autohtona jela.
On je naglasio da se, zbog aktuelne finansijske situacije, štandovi i ulaznice ne naplaćuju, te da je zahvaljujući preduzeću “Semberija transport” organizovan i besplatan prevoz učesnika i posjetioca festivala.
Zlatko Prlenda, autor projekta “Turizam plus”, kroz koji se realizuju ovakve manifestacije na području cijele BiH, rekao je da ovaj projekat afirmiše sve što je lijepo i pozitivno u turizmu i u životu BiH.
“Sve što radimo, radimo sa osmijehom za BiH i osmijehom iz BiH. Gastrokultura je projekat vrijedan pažnje i do sada smo imali 26 ovakvih susreta i idemo dalje”, rekao je Prlenda i najavio da se naredna manifetsacija zdrave hrane i pića biti održana u Zvorniku 21. maja.
U ime Svjetske turističke organizacije i borda direktora, Evropske komisije za turizam i Međunarodnog centra za razvoj ugostiteljstva i turizma posjetiocia i izlagačima se obratio Dragan Gligorijević, koji je bijeljinskoj Turističkoj organizaciji uručio “Zlatnu povelju” Međunarodnog centra za razvoj ugostiteljstva i turizma, koja se uručuje partneru godine.
“Veoma je važno da znamo da je šansa BiH, zapadnog Balkana i istočne Evrope u turizmu i prehrambenoj industriji”, rekao je Gligorijević i dodao da je turistička industrija “lokomotiva kompletne privrede”.
Svečanom otvaranju “Gastrofesta” prethodio je okrugli sto o temi “Gastronomija danas”, na kojem su predavači bili eminentni stručnjaci iz ove oblasti.
Nakon otvaranja sajma hrane i pića uslijedio je bogat kulturno- umjetnički program, u kome su učestvovali gosti iz Sremske Mitrovice, Bačke Palanke, Brčkog, Bijeljine i drugih gradova, a potom i degustacija izloženih jela i pića u hotelu “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi.
Među brojnim izlagačima bio je i Nenad Bermet Aleks Ratković, evropski i srpski šampion u proizvodnji poznatog fruškogorskog vina iz Sremskih Karlovaca “Bermet”, zatim Dragan Todrović, vlasnik poznatog bijeljinskog restorana “Lovac”.
Na “Gastrofestu” su bili i predstavnici Etno sela “Stanišić”, restorana “Drina”, hotela “Sveti Stefan”, te predstavnici Istočnog Sarajeva, Šamca, Doboja, Zvornika i Brčkog.
Organizator “Gastrofesta” je Turistička organizacija Bijeljina i Banja Dvorovi, a pokrovitelj Administrativna služba opštine Bijeljina.
Drugom međunarodnom festivalu hrane i pića “Gastrofest” u bijeljinskoj Banji Dvorovi prisustvovalo je više od hiljadu posjetilaca.