SOFIJA, U Bugarskoj i godinu dana od stupanja na snagu standarda o proizvodnji kačkavalja, nijedna mljekara ne proizvodi visokokvalitetni proizvod po tom standardu, upozorio je zamjenik predsjednika Asocijacije bugarskih prerađivača mlijeka Simeon Prisadaški.
“Prema proizvođačima, ako je kačkavalj proizveden po standardu to ne znači da će se kupovati više. Trenutno čak ne postoji interesovanje za kupovinu”, objasnio je Prisadaški i dodao da i komplikovana procedura za dobijanje licence odbija firme.
Prema njegovim riječima, od ukupno 14 firmi koje su dobile sertifikat za proizvodnju mliječnih proizvoda, nijedna ne proizvodi kačkavalj po standardu.
Postoji praksa da se proizvod deklariše kao proizveden od bugarskog mlijeka, a da se u praksi sirovina uvozi iz inostranstva.
Prisadaški je podsjetio da su standardi veoma strogi, te da kačkavalj poizveden od kravljeg mlijeka treba da zri do 45 dana, a od ovčijeg ili mješovitog mlijeka do 60 dana.
Standard zabranjuje dodavanje konzervansa, emulgatora i drugih supstanci na koje su potrošači navikli tokom posljednjih godina, sve sa idejom da se sačuva tradicionalni recept za proizvodnju bugarskog kačkavalja.
Sa proizvodnjom od osam hiljada tona godišnje Bugarska je jedan od značajnih proizvođača kačkavalja u Evropi.