PARIZ, Jedan od evropskih gastronomskih dragulja, čuveni crni Perigold tartuf, genetski je “raspleten”, što će pomoći u sprečavanju prodaje lažnih tartufa, kažu naučnici.
Tartuf, koji se uglavnom može naći u Francuskoj, ali i Španiji i Italiji, poznat je po latinskom nazivu Tuber melanosporum. /Takođe su poznata nalazišta kvalitetnih tartufa u Istri i Slavoniji/.
Ali za “tartuf fanatike” u jugozapadnom dijelu francuskog regiona Perigold, tartuf – gomoljasta gljiva veličine lopte za golf – poznata je kao “crni dijamant”.
Cijena ove gljive može dostići hiljadu evra za kilogram na lokalnom farmerskom tržištu, a u prodavnicama u Parizu još nekoliko puta toliko.
Tronacionalna grupa genetičara koju je predvodio Francuski nacionalni institut za poljoprivredu (INRA) utvrdio je genetsku strukturu tartufa. Njegov genom sastoji se od 125 miliona baznih parova na dvostrukoj heliks genetskoj ljestvi – koji sadrže 7 500 gena od kojih je 6 000 sadržano i u drugim gljivama.
Preostalih 1 500 gena igraju ključnu ulogu u razvoju tartufa i njegovoj simbiozi, ili povezanom rastu u korijenu domaćina koji je predominantno hrastovo drvo.
Naučnici su napravili genetske baze sa podacima o sastavu tla i ostalim klimatskim faktorima tako da se može identifikovati regionalno porijeklo ubranih tartufa i tako verifikovati porijeklo i otkriti prevare.
Lovci na tartufe koriste trenirane svinje i pse da nanjuše tartufe koji rastu ispod površine zemlje.
Tartuf asocijacije pozivaju EU da zakonski zaštiti ovo prirodno blago, zbog intenzivne ponude sličnih lažnih kineskih tartufa.
Izvještaj o ovom genomu, za koji je trebalo pet godina istraživanja, objavljen je u britanskom žurnalu “Priroda”.
2 komentara
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila prije komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]
Zna li ko tačno šta ono se diže od tartufa, krvni pritisak ili nešto drugo, ne mogu da se sjetim.
Kinezi su stvarno čudo od ljudi-uspjevaju čak i tartufe podvaliti 🙂