TOKIO, Švajcarac Paolo Baso izabran je za najboljeg konobara za vino na trodnevnom takmičenju u Japanu, koje je privuklo učesnike iz cijelog svijeta.
Baso je proglašen za najboljeg somelijea na ceremoniji pred nekoliko hiljada gledalaca, koja je prenošena direktno na japanskoj državnoj televiziji.
“Hvala svima, ovo je veoma važan trenutak za mene. Želio bih da se, prije svega, zahvalim svojoj porodici, koja mi je dala vremena za teške treninge u posljednjih nekoliko godina”, rekao je pobjednik.
Baso, koji radi u restoranu “Konka bala” u mjestu Vakalo, na švajcarsko-italijanskoj granici, nadmašio je u finalu dvojicu kolega iz Belgije i Kanade, prenio je AFP.
Ovaj 47-godišnjak preuzeo je titulu od Džerarda Baseta, koji je pobijedio 2010. godine na takmičenju u Čileu, gdje je predstavljao Veliku Britaniju.
Puna tri dana sudije u Japanu ocjenjivale su takmičare iz 54 zemlje i njihovu vještinu spajanja vina i hrane, kao i služenja zahtjevnih gostiju. Svi konobari morali su da rade na nekom stranom jeziku.
Takmičenja na kojima se bira najbolji somalije održana su 14 puta od 1969. godine.