PARIZ, Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19 odsto manja nego prošle godine, i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara.
Taj nagli pad se objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima, procjenilo je Ministarstvo poljoprivrede.
“Pad proizvodnje je, prije svega, posljedica zbog jakog mraza u proljeće, koji je vinovu lozu pogodio u osjetljivoj fazi, i to u svim oblastima, mada u različitom stepenu”, objašnjava statistička služba Ministarstva – Agreste, u saopštenju.
Na jugozapadu, uključujući Bordo, Šaren, Alzas i Juru, šteta je najveća. Oblast Bourgonja-Božole, na jugozapadu, Langedok i čitav jugoistok, takođe imaju gubitke.
Ovi podaci potvrđuju pad proizvodnje već prognoziran krajem avgusta. Međutim, po najnovijoj procjeni, loše stanje se “produžilo sušom u vinogradima na jugoistoku, na Korziki, u Langdoku i Božoleu”, saopštilo je Ministarstvo.
Suša u ombinaciji “s vrućinom i vjetrom, povećava dehidraciju grožđa, a to iziskuje reviziju procene proizvodnje na niže” – što je najnovija procjena roda, od 1. oktobra.
Već do tada se berba “prerano završila u većini vinorodnih regiona”, objašnjava Ministarstvo.
Jura je najteže pogođena, jer je led smanjio prinos grožđa za više od polovine (-61%). Alzas, gde je berba većinom završena, izgubio je 30% proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.
Jedini koji su se spasli, Dolina Loare i Božole-Bourgonj, imaju povećanje proizvodnje za 8%, odnosno četiri odsto. Beta