SARAJEVO, Ukoliko bi cijene sirovina, a prije svega kakao praha i šećera, nastavile rasti domaća preduzeća konditorske industrije biće prinuđena da povećaju cijene svojih proizvoda, potvrđeno je u nekim od ovih preduzeća.
“U posljednjih mjesec dana cijene osnovnih sirovina na bazi kakaovca, kakao praha i kakao butera, porasle su za 30 do 80 posto, što nam je pokvarilo kalkulacije i opteretilo poslovanje”, kaže Džemal Čabaravdić, direktor “Vispaka” iz Visokog, prehrambene kompanije u kojoj konditorski program zauzima 35 odsto proizvodnje.
U “Vispaku” nisu mijenjali cijene svojim proizvodima, ali najavljuju da bi do toga moglo doći ukoliko trend poskupljanja sirovina i repromaterijala bude nastavljen. Osim kakao praha, na poslovanje konditorske industrije odrazilo se i poskupljenje šećera u posljednjih nekoliko mjeseci. Prema podacima Ministarstva trgovine FBiH prosječna junska cijena kilograma šećera iznosila je 1,03, a septembarska 1,33 KM.
“Rast cijena sirovina poskupio je troškove proizvodnje, ali ovaj udar još amortizujemo unutrašnjim rezervama’, obrazlaže Čabaravdić.
Ističe da je nedavno bilo i teškoća s redovnom nabavkom šećera, pa su nastali problemi s održavanjem kontinuiteta proizvodnje.
“Ipak, očekujemo da će se tržište šećera u regiji, pa tako i u BiH, stabilizovati, jer je sezona otkupa šećerne repe u toku”, kaže Čabaravdić.
U “Zvečevo-Lasti” iz Čapljine, takođe, naglašavaju da poskupljenje ulaznih sirovina utiče na cijenu koštanja proizvoda.
“Prilikom nabavke sirovina koristimo najbolje solucije kako bismo što jeftinije prošli, a pošto smo imali zalihe još nismo nabavljali kakao po novim drastično uvećanim cijenama”, pojašnjava Marica Masnić, voditeljica nabave u “Zvečevo-Lasti”.
Dodaje da se kompanija još nije odlučila na povećanje cijena svojih slatkiša, prije svega zbog toga što to još nije učinila konkurencija. Međutim, najavljuje da će poskupljenje biti neminovno ukoliko cijene sirovina nastave rasti.
U “Barpehu” iz Čitluka konstatuju da je svoj berzovnoj robi cijena porasla i da ih skuplje sirovine dovode u drugačiju poziciju nego ranije, ali proizvode, ipak, nisu poskupjeli.
U “Studen-Agrani” iz Brčkog, jedinom bh. proizvođaču šećera, kažu da je u 2009. došlo do jednog od najvećih cjenovnih skokova sirovog šećera na svjetskom tržištu u posljednjih 28 godina.
“Na početku godine skok je bio prouzrokovan smanjenom proizvodnjom šećera u Indiji koja je i najveći potrošač, pa samim tim i ogromnom potražnjom na svjetskom tržištu. U Brazilu, svjetskom snabdjevaču šećerom, svjedoci smo lošeg uroda šećerne trske prouzrokovanog lošim vremenskim uslovima, ali i korištenja šećerne trske za proizvodnju energije”, ističu u “Studen-Agrani”. Nezavisne novine