BANJALUKA, Svježe meso i mesni proizvodi u Srpskoj u oktobru su poskupjeli za oko 20 odsto, rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.
On je kao glavni razlog poskupljenja mesa u RS naveo rast cijena ovog proizvoda na tržištu Evropske unije.
– Poskupjela je klaonička stoka i to je glavni “krivac” za poskupljenje stoke, ali i mesa u Srpskoj – rekao je Maljčić i dodao da su povećani i troškovi transporta i drugih dažbina.
On je naveo da dalje kretanje cijena mesa neće zavisiti od prilika na domaćem tržištu, već isključivo od cijena na evropskom tržištu.
– Cijene prasadi i tovljenih svinja iduće godine mogle bi da porastu za pet do deset odsto. Kilogram žive vage domaćih prasića i tovljenih svinja kreće od tri do 3,5 KM, a poslije praznika cijene će se kretati uglavnom od 3,20 do 3,90 maraka – rekao je Maljčić.
I prema podacima Zavoda za statistiku, prosječne potrošačke cijene mesa u Srpskoj porasle su u oktobru, te je tako za kilogram junetine sa kostima bilo potrebno izdvojiti 9,93 KM, dok je kilogram teletine sa kostima koštao 17,98 maraka.
– Za kilogram svježe piletine u septembru je bilo potrebno izdvojiti oko 5,48 KM, dok je u oktobru piletina koštala 5,51 KM. Najviše je poskupio suvi svinjski vrat jer je za kilogram u oktobru bilo potrebno izdvojiti više od tri marke u odnosu na septembar, odnosno kilogram je koštao 21,10 KM – navedeno je u podacima Zavoda.
Prema podacima Zavoda, poskupjela je i salama šunkarica i čajna kobasica.
Usorac
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac istakao je da domaći proizvođači posluju “na granici ponora” i dodao da se sa skupom hranom ne može proizvoditi meso koje bi se prodavalo ispod trenutnih cijena.
– Glavni razlog za to je uvoz svinja iz Hrvatske, sa umanjenim PDV-om i dažbinama, tako da se to meso može naći na tržištu za 2,7 ili 2,8 maraka, što je potpuno nelogično – naglasio je Usorac i naveo da uvoz mesa sa lažnim dokumentima pravi probleme koji bi mogli dovesti do uništavanja domaće proizvodnje. Glas Srpske