RIM – Italijanski ministar poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta Frančesko Lolobriđa najavio je novi prijedlog zakona koji bi italijanskim kuharima dao beneficirani radni staž, što italijanska Federacija kuvara traži već godinama.
Oni tvrde da je kuvarski posao jednako psihofizički zahtjevan kao i gotovo svi poslovi koji su sada na italijanskoj listi beneficiranih zanimanja, od rudara i ronilaca do bolničara.
Na dodjeli nagrade Albo d’Oro Federcuochi-FIC održanoj u Predstavničkom domu italijanskog parlamenta, na kojoj je priznanja dobilo stotinjak kuvara, ministar Lolobriđa rekao je da želi da promijeni status kuvara u Italiji kao i da će razgovarati s ministricom rada o njihovom “izuzetno zahtjevnom poslu koji mora da bude pošteno priznat”.
Dodavanje kuvara na listu zanimanja s beneficiranim radnim stažom u Italiji značilo bi da oni koji rade u kuhinji u penziju mogu da idu sa 63 godine i 36 godina staža, a država će im isplaćivati maksimalno 1.500 eura mjesečno bruto dok se ne steknu uslovi za starosnu penziju (67 godina).