BERLIN – Klimatske promjene su veliki problem za industriju kafe u cijelom svijetu i prijete da jedan od omiljenih napitaka Njemaca pretvore u luksuz.
“Postoje studije koje predviđaju da će se do 2025. površine koje su sada pogodne za uzgoj kafe prepoloviti”, izjavila je Sofi fon Leben sa Instituta za proučavanje klimatskih promjena u Potsdamu, prenosi dpa.
Odrasli u Njemačkoj piju u prosjeku 3,4 šoljice dnevno, pokazala je studija trgovaca kafom Čibo (Tchibo). To preduzeće je za istraživanje u saradnji sa biroom Statista i časopisom Brand ajns (Eins) u januaru ispitalo 1.500 ljudi starosti od 18 do 75 godina.
Preduzeća iz oblasti industrije kafe sastaće se od 30. septembra do 3. oktobra u Manhajmu na međunarodnom sajmu kafe ICC. Očekuje se da uzgajivači, prerađivači, trgovci i naučnici razmjene mišljenja o korijenitim promjenama koje se prognoziraju.
Štefen Švarc iz ICC izjavio je uoči sajma na konferenciji za novinare da će teme, uz klimatske promjene, biti i promijenjene navike potrošača, modernizacija i digitalizacija često usitnjenih nasada kafe kao i tema održivosti.
Fon Lebenova promjenu okolnosti vidi u samoj biljci kafe.
“Ona je užasno osjetljiva, ne voli vrućinu, pretjeranu sušu ali ni vlagu. Potrebni su joj tačno određeni uslovi sjenke i hranljivo tlo”, precizirala je Fon Lebenova. Dodala je da već i najmanje promjene direktno utiču na prinose i na kvalitet zrna kafe.
Kao primjer je navela vrstu kafe arabika, čiji je udio na svjetskom tržištu oko 60 odsto. Idealna temperatura za njen rast je između 18 i 22 stepena, a više temperature je jako opterećuju i mogu da je oštete. Posljedica može biti to da plodovi brže sazrijevaju od samog zrna u njemu, dodala je Fon Lebenova.
Sofi fon Leben čiji istraživački rad kao težište ima upravo uzgoj, kaže da je kafa jedna od najvrijednijih korisnih biljaka u svetu, a ujedno jedna od najmanje istraženih. b92