TOKIO, Jedna japanska pivara saopštila je danas da planira da proizvede prvo “svemirsko” pivo na svijetu, koristeći ječam čije je sjeme provelo izvjesno vrijeme u skladištu Međunarodne kosmičke stanice.
Naučnici navode da je projekat dio napora da se planeta pripremi za budućnost u kojoj će ljudi provoditi duže periode u kosmosu i koji bi možda poželjeli da popiju hladno pivo poslije kratke šetnje kosmičkim prostranstvima. Pivara “Saporo” je saopštila da će proizvesti pivo koristeći treću generaciju sjemena ječma koje je 2006. držano pet mjeseci u MKS. “Želimo da pivo bude u flašama do novembra. To će biti prvo kosmičko pivo”, kazao je predstavnik “Sapora”, dodajući da pivara raspolaže dovoljno svemirskog sjemena za proizvodnju stotinak flaša, ali da zasad ne namjerava da ga komercijalizuje. Na projektu je zajedno sa stručnjacima pivare radio i biolog Manabu Sugimoto sa univerziteta Okajama koji je prethodno učestvovao u ruskom eksperimentu uzgajanja jestivih biljaka u kosmosu. Ječam može da raste i u veoma nepovoljnim uslovima, kao što su izrazito niske ili visoke temperature. Bogat vlaknima i hranljivim sastojcima, idealan je za kosmičku poljoprivredu, kazao je Sugimoto.