ATINA, Jedan Grk za božićne i novogodišnje praznike prosječno će potrošiti 716 evra, dok je u 2006. za proslavu ovih praznika izdvojio 660 evra, pokazalo je istraživanje međunarodne konsultantske kompanije “Dilojt”.
Uprkos tome što Grci stalno negoduju zbog poskupljenja za njih nije prihvatljivo da se u vrijeme praznika štedi.
Prema ocjenama vlasnika restorana i noćnih klubova u Atini, samo u decembru Grci su ostavili 800 miliona evra u 500 lokala prijestonice.
U tom periodu cijene u ugostiteljskim objektima se bukvalno dupliraju, tako da večera za četvoročlanu porodicu sa prazničnom trpezom u prosečnom restoranu u centru Atine košta 600 evra.
U normalnim uslovima pivo košta između tri i četiri evra, čaša vina pet, a čašica popularne grčke rakije “cipura” ili “uzo” između šest i sedam evra, salate su od pet do 12 evra, a za glavno jelo potrebno je izdvojiti od 20 do 50 evra.