ATINA, Hotelijeri u Grčkoj okreću se proizvodnji hrane jer snižavanje cijena često nije dovoljno za preživljavanje krize.
U toj tradicionalno turističkoj državi pad prihoda i profita u turizmu posljednjih pet godina iznosi oko 40 odsto.
Grčku je prošle godine posjetilo16,1 milion turista, tri odsto manje nego 2011. Zbog toga su cijene hotela snižene, a kvalitet usluga povećan, tvrde Grci.
U špicu sezone, grčke turističke agencije posljednje četiri godine gubile su prosječno skoro 23 odsto svojih prihoda, a broj rezervisanih soba smanjen je više od 12 odsto. Hotelijeri tvrde da većina njih radi bez profita samo da bi održali posao.
Kriza je učinila i to da vlasnici hotela, pored ukrasnog bilja uzgajaju povrće u hotelskom krugu da bi smanjili troškove poslovanja. Najveći problem je što je standard srednjeg sloja pao 30 do 50 odsto pa je manje i domaćih turista.
Grci kažu da im je bolje preko ljeta jer ima posla i može se nešto raditi, ali da je zato tokom zime teško jer nema posla, a računi su veći jer treba platiti gas za grijanje i ostale troškove.
Ove godine Grci zbog povećanog broja rezervacija očekuju rekordnih 17 miliona turista, prenose agencije.