DERVENTA, Sezona joj je kažu tek od septembra, ali ljubitelji najpopularnije poslastice ne mogu da joj odole ni na vrućinama. Na najvjećima mukama su Dervenćani jer odskora iz radnje u centru grada mami ih dvadesetak vrsta ručno pravljene čokolade.
Suva šljiva punjena medom i orasima omotana crnom čokoladaom, jedan je od primjereaka u čiji smo se vrhunski ukus uvjerili.
“Jedan od meni omiljenih proizvoda je pralina od bijele čokalada sa punjenjem od ruže, sa ukusom ruže, u crvenoj boji rađena tehnikom da površina izgleda kao plišana i dekorisana je 24karatnim zlatom jestivim”, rekla je Daira Milaimi.
Cijena pozlaćene, nije viša od ostalih. Za 100 grama pralina potrebno je izdvojiti 6- 7 maraka, ali prodaje se i na komad. Sirovna stiže iz Belgije, a onda samouka slastičarka zasuče rukave. Ništa ne ide u prodaju dok se njoj ne dopadne.
“Ne želim da koristim ni konzervans ni aditive, takvih prozvoda ima na svakom uglu, a danas svi težimo da kupimo malo zdraviji proizvod”, priča Daira.
Rok trajanja njenih čokolada zato je svega nekoliko nedjelja, ali oni koji žele praznik za nepce stižu iz krajeva širom Srpske. Nemaju omiljenu vrstu, uglavnom žele od svega po malo.
Daira koja je po struci inženjer informatike, zaposlena kao administrator, a nakon radnog vremana još jedno provede u mini proizvodnji čokolade, kaže želi još da se usavršava. Do sada je učila iz knjiga, ali ni geni djeda i oca slastičara, kaže nisu zanemarivi. ATV