MOSKVA, Isporuke kakao-proizvoda u Rusiji ove godine su oštro pale, ali je prozvodnja čokoladnih proizvoda ostala praktično na nivou prošle godine, saopštio je Centar za istraživanje konditorskog tržišta (CIKT).
Uvoz kakao zrna, prema podacima Federalne carinske službe, u periodu januar-avgust smanjen je 58,4 odsto, na 22.600 tona, kakao paste 10,6 odsto, na 21.100 tona, kakao putera 14,3 odsto, na 18.900 tona.
Zalihe kakao sirovina konditorska preduzeća skoro i da ne prave, prenio je Finmarket.ru.
Prema riječima stručnjaka CIKT, pri takvom smanjenju uvoza sirovina, proizvodnja čokolade i čokoladnih prozvoda, da je korišćena ista receptura, trebalo je da padne 15 do 20 odsto.
Međutim, kako pokazuju podaci ruske agencije za statistiku, Ros stat, nikakav pad obima proizvodnje nije uočen.
Eksperti navode nekoliko razloga za to: prije svega, konditori su povećali proizvodnju čokoladnih proizvoda sa manjim procentim sadržajem kakao-proizvoda, a počeli su i da više plasiraju čokoladne proizvode sa različitim punjenjima ili su povećali korišćenje različitih dodataka (orasi, žitarice, suvo i kandirano voće, marmelade…).
Indirektno o tome svjedoče podaci Ros stata o tome da je količina proizvoda u kategoriji “Čokolada i prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao (osim zaslađenog kakao praha) bez punjenja, sa dodatkom žitarica, voća ili oraha”, u periodu januar-avgust ove godine povećana 45 odsto, na 32.500 tona.
Još jedan razlog je veća upotreba u industriji zamjene nekih vidova kakao-sirovina, konkretno jeftinijih biljnih masti (rafinisano palmino ulje i njegovi derivati) umjesto skupog kakao putera, navodi se u saopštenju CIKT.
Kako je ranije objavljeno, konditori su uputili vladi pismo sa zahtjevom da se promjene uvozne dažbine na kakao proizvode. O mogućem pooštravanju regulisanja uvoza i korišćenja palminog ulja više puta je govorio ministar poljoprivrede Rusije Aleksandar Tkačev. Tanjug