SARAJEVO – Cijene suvog mesa variraju ovisno o kvaliteti i vrsti mesa, krećući se od 30 do čak 50 KM po kilogramu. Obično je diljem zemlje najcjenjenija suva kozletina – 45 KM te jarčevina bez kosti čija je cijena oko 50 KM. Kažu da u Nevesinju ide i do 55 KM.
Prema riječima proizvođača, glavni razlog poskupljenja leži u povećanju cijena hrane za stoku, što direktno utiče na cijenu sirovog mesa. Također, proces sušenja mesa dodatno je poskupio zbog rasta cijena energije i rada.
“Umjesto kilograma, sada se uzima na grame, ali ima i onih koji za dobar zalogaj ne žale izdvojiti novac”, kazao nam je jedan od prodavača na sarajevskoj tržnici.
Proizvođači i trgovci ističu da su potrošači sve oprezniji u kupovini. Kako kažu: “Kupci više probaju, nego što kupuju.”
Mnogi od njih traže alternative ili kupuju manje količine, no suvo meso i dalje ostaje popularan proizvod zahvaljujući svom specifičnom okusu i dugotrajnom roku trajanja.
Podsjetimo, poznati portal Taste Atlas nedavno je objavio listu najbolje ocijenjenih suhomesnatih proizvoda u svijetu, među kojima se našlo i suvo meso iz Bosne i Hercegovine, zauzevši visoko 9. mjesto. Radiosarajevo