BEOGRAD, Ekonomski institut iz Beograda procijenio je da će cijene poljoprivrednih proizvoda i hrane u Srbiji da rastu, ali još uvijek nije poznato za koliko procenata, rekla je saradnik ovog instituta Natalija Bogdanov.
Ona je pojasnila da je teško prognozirati poskupljenje, jer će to zavisiti od prinosa žitarica, ali i od toga koliko će proizvođači ugraditi u cijenu troškove energenata i hemijskih sredstava, koji su ove godine poskupjeli usjeve do 80 odsto.
“Kada dođe vreme da se ti proizvodi iznesu na tržište, sirovi poljoprivredni proizvodi će biti za toliko skuplji”, ocijenila je Bogdanova na konferenciji za novinare u Beogradu.
Ona je dodala da stanje na domaćem, ali i na svjetskom tržištu hrane, upozorava da nema osnova da će cijene mirovati.
“I pre žetve možemo da slutimo da će trend rasta cena poljoprivrednih proizvoda da se nastavi. Sve i da neko na svetskom tržištu zaustavi ovo ludilo, u Srbiji je nemoguće to postići”, dodala je Bogdanova.
Na konstataciju da je Srbija neto izvoznik hrane i da bi od rasta cijena na svjetskom tržištu mogla da zaradi, Bogdanova je upozorila da bi taj “benefit” bio skroman jer se, uglavnom, uvoze energenti i pesticidi, kao i proteinska stočna hrana iz Južne Amerike, koja postoje sve skuplja zbog pretvaranja žitarica u gorivo.
Ona je istakla da je oslanjanje na domaću proizvodnju neophodno zato što nema mogućnosti za uvoz jeftine hrane, jer je u ovom trenutku niko i nema.
Bogdanov je ocijenila da će, bez obzira što je manje površina zasijano pšenicama, nje biti dovoljno za zadovoljenje domaćih potreba, kada se “uračunaju” i rezerve od prošle godine.