BANJALUKA, Dugogodišnji negativni trend uvoza ogromnih količina mesa nastavljen je i u 2016, u kojoj je iz inostranstva stiglo meso vrijedno čak 259 miliona maraka, nastavljajući da pritišće domaće farmere.
Poljoprivrednici koji gube domaće tržište zbog uvoznika u isto vrijeme su uspjeli da na inostrano tržište plasiraju meso vrijedno tek oko 66 miliona KM. Ovi podaci pokazuju da je vrijednost uvoza nadmašila izvoz za oko četiri puta.
Kada je riječ o masi uvezenog mesa, taj disbalans je još veći na štetu domaćih farmera. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvezeno je 60.914 tona mesa, dok je izvoz dostigao 10.100 tona.
Najviše uvezenog mesa stiglo je iz Poljske, Holandije, Italije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Naši farmeri uspjeli su da najveće količine izvezu na tržišta Turske, Albanije, Makedonije, Srbije i Sirije.
Na ovakve brojke domaći proizvođači su već navikli pritisnuti iz godine u godinu sve većim uvozom.
– Uvoz je konstantno u porastu, a plašimo se da će nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU biti još izraženiji i da će u startu najviše stradati uzgajivači svinja i junadi i proizvođači mlijeka – rekao je predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.
Da bi bila zaštićena domaća proizvodnja, stočari ističu da bi trebalo donijeti set mjera.
– Za ovakvo stanje najveću odgovornost snosi država, počevši od podsticaja, regulisanja proizvodnje, tendera i javne potrošnje. Zavođenje reda u svakoj od tih oblasti bi moglo da podstakne domaću proizvodnju i tražnju – ističe Maljčić i dodaje da za uvoz u BiH važe i mnogo niži standardi nego u razvijenim evropskim zemljama.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac smatra da je stvarni uvoz i veći nego što pokazuju zvanični podaci.
– Stanje je mnogo nepovoljnije, jer na carinama nije prikazano sve, a znamo da se šleperima dovozi razna roba, pa i meso – kaže Usorac i dodaje da je posebno pogubno što farmeri gube domaće tržište, na koje stiže najviše svinjetine i govedine, čija je proizvodnja u inostranstvu mnogo više subvencionisana, zbog čega su tamošnji poljoprivredni proizvođači mnogo konkurentniji.
Rok za prodaju
Farmeri očekuju da konačno bude uređen i rok za prodaju da se ne bi dešavalo da u prodavnicama završava i meso staro godinama.
Očekuje se da će biti uveden rok od 96 časova u kojem poslije klanja stoke mora biti prodato. Meso trenutno može da bude prodavano do momenta kada sam klaničar procijeni da ga treba povući sa polica.
5 komentara
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila prije komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]
Mi svoje izvozimo u Tursku.
Mijenjamo novo za staro.
Kvalitet je mozda I bio dobar ali prije 15 godina
Nema tu mesa, to je smrznuto smece kojim cemo se potrovati I oboliti
Bolje komadic dzigerice naseg teleta nego but ovog. Neka uvedu da se obavezno mora istaknuti porijeklo tako da kupac zna odakle je tele I kad je zaklano.