MILANO, Svaka od 144 zemalja učesnica na svjetskoj izložbi “Ekspo” u Milanu ima svoj paviljon, u čijem su okviru nacionalni restorani. Srbija se do 20. maja posebno predstavlja na štandu “Al Italije” i “Etihada”, a prezenaciju nacionalne kuhinje ima ketering “Er Srbije”.
U dijelu za prezentaciju mediteranskih zemalja je i štand Srbije, skroman ali ipak privlačan sa velikim žrvnjem i vodeničkim kamenom koji se okreće, i virtuelno melje žito u brašno od kojeg se priprema hljeb, strateški proizvod Srbije.
Pod sloganom “Budućnost je u deljenju” štand Srbije , iako još nema nacionalni restoran, privlači veliku pažnju posjetilaca iz čitavog svijeta. Posjetioci kažu da im se srpska hrana veoma sviđa.
Broj posjetilaca štanda raste svakog dana, a na vratima su ugrađeni specijlani brojači – što više ljudi ulazi, kamen se brže okreće.
“Prvih dana smo imali od 300 do 400, a očekujemo da uskoro premašimo i 1.000 posetilaca dnevno i dostignemo target od 1.200“, kaže šef štanda Srbije na “Ekspu” Bojan Stevanović.
Na štandu “Al Italije” i “Etihada”, kao bratska kompanija nastupa “Er Srbija” sa svojim keteringom. Na licu mjesta sprema se hrana.
“Ovde mogu da se probaju srpski specijaliteti, uštipci, ajvar, i još mnogo toga baziranog na staroj domaćoj kuhinji, što će biti okosnica našeg novog keteringa od 1. juna”, objašnjava Arsen Rudan iz “Er Srbije”.
Naravno, na ovom štandu možete voziti “bonig 737-800” u pravom simulatoru sa pomoćnim kopilotm. Virtuelno možete biti na ulicama Tokija, Njujorka, ali vidjeti i kako izgleda biznis i prva klasa na prekookeanskim letovima.
Jedno korišćenje najskuplje putničke kabine na svijetu, od Abu Dabija do Londona, košta 20.000 dolara, a uključuje i batlera koji će tokom cijelog putovanja brinuti o vama. Ova kabina je prepuna raznih elektronskih gedžeta, te ćete tokom putovanja, internetom i televizijskim programima, biti povezani sa ostatkom svijeta. U avionu “a-280” postoji najveći izbor hrane i vina, a putnici ovakve kabine koriste pozlaćeni escajg. RTS