BEOGRAD, Kompanija Grand kafa dobila je dodatni godišnji namet od četvrt miliona evra zbog promjene srpskih procedura uzorkovanja sirove kafe.
Direktor Atlantik grupe za strateško područje kafe, Andrej Bele, kazao je da je Grand kafa od početka godine u obavezi da poštuje nove propise pri kontroli sirove kafe koju uvozi i prerađuje u Srbiji, koja poskupljuje proizvodnju.
On je na okruglom stolu “Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu“ kazao da su do promjene propisa pri prelasku granice inspekcije uzimale uzorak sirove kafe, a tovar je nastavljao normalno put do fabrike Grand kafe, gdje je roba čekala i nije stavljana u promet dok ne stignu rezultati analize i potvrda o ispravnosti.
Kafa je tek tada stavljana u promet.
Od 1. januara, međutim, Grand kafa je u obavezi da poslije uzimanja uzorka istovari svu robu u carinsko skladište gdje ostaje dok se ne utvrdi da je ispravna, poslije čega može da je preuzme i šleperima preveze, kaže Bele.
Kako navodi, u 99 odsto slučajeva, sirova kafa koja se uveze je ispravna i bezbjedna za upotrebu, ali kompaniji novina koja nalaže istovar u carinsko skladište nameće dodatne troškove transporta od 300 evra po šleperu.
S obzirom na to da Grand kafa godišnje uveze od 800 do 900 šlepera, konačni troškovi penju se na između 240.000 i 270.000 evra, kaže Bele.
Na pitanje B92 da li je taj trošak prenet na cijenu proizvoda ili njegov kvalitet, Bele je odgovorio odrično i dodao da to nisu jedini dodatni troškovi koje kompanija amortizuje tako što joj stalno opada dobit.
On je kazao da su tu i godišnji rast akcize od 2 do 3 odsto, rast cijene sirove kafe koja je u jednom momentu krajem godine takoreći duplirana, ali i činjenica da se kafa kupuje na dolarskom tržištu. B92