VARAŽDIN, U Podravkinoj tvornici za preradu povrća Kalnik u Varaždinu puštena je u rad nova linija za proizvodnju ajvara i umaka. Ovom investicijom od oko miliona KM, kapaciteti prerade paprike za ajvar povećaće se za čak 50%.
U toku je probni rad nove linije, a već polovinom avgusta radiće punom snagom, jer tada počinje prerada paprike ovogodišnjeg roda.
Prema riječima direktorice Slavice Kolesar, ove godine se u Tvornici Kalnik planira preraditi oko 5000 tona paprike, koja je sva iz domaće proizvodnje, od čega će 4000 tona biti za ajvar. Što se plasmana ajvara tiče, čak 70% ukupnih proizvedenih količina namijenjeno je stranim tržištima.
Ove godine Podravkina Tvornica Kalnik planira preraditi oko 10.000 tona povrća što je 35% više nego prije.
Inače, Tvornica Kalnik u Varaždinu radi od 1946. godine kao proizvođač kandiranog voća, voćnih sokova i čokolade, da bi 1953. godine bila uvedena i prerada povrća. U Podravkin poslovni sastav Kalnik je integrisan 1967. godine. Danas funkcioniše kao dio Podravkinog poslovnog programa Hrana. U Tvornici Kalnik trenutno ima oko 170 stalno zaposlenih, dok će tokom sezone biti angažovano još oko 150 radnika, Podravkaša iz drugih tvornica.