Capital.ba

Broj e-automobila u Norveškoj prvi put premašio broj benzinaca

21.09.2024. / 10:03

OSLO – U Norveškoj je broj električnih vozila (EV) prvi put premašio broj automobila na benzin, saopštila je Norveška saobraćajna federacija (OFV).

električni automobili

foto: Pixabay

Dizel modeli i dalje dominiraju. U međuvremenu, organizacija Transport & Environment (T&E) predviđa da će tržišni udio električnih automobila u Evropi sljedeće godine značajno porasti, prenosi SEEbiz.

Od 2,8 miliona registrovanih putničkih automobila u Norveškoj, 754.303 su potpuno električna, a 753.905 na benzin. Iako u toj skandinavskoj zemlji ima nešto manje od milion dizel automobila, njihova prodaja je naglo pada, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Ovo je istorijski za nas, ovo je prekretnica koju je malo ko očekivao prije deset godina”, rekao je čelnik OFV Ojvind Solberg Torsen.

Prema njegovoj ocjeni, elektrifikacija putničkog voznog parka ide ubrzano, a Norveška je na dobrom putu da postane prva zemlja u svijetu. Ukojoj će EV dominirati među putničkim automobilima.

Norveška, koja je inače veliki proizvođač nafte i gasa, postavila je sebi cilj da do 2025. prodaje samo vozila koja ne proizvode gasove staklene bašte, što je deset godina ispred cilja EU.

U avgustu su EV činila rekordnih 94,3 odsto novih registracija automobila u Norveškoj, podstaknuta prodajom Teslinog modela Y.

U pokušaju da elektrifikuju drumski saobraćaj, norveške vlasti ponudile su velikodušne poreske olakšice za EV, čime su se izjednačila sa benzinskim, dizel i hibridnim automobilima, prenosi AFP.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!