Capital.ba

Stanivuković: Bivši direktori kupovali grobna mjesta za ukućane pa ih preprodavali

18.09.2024. / 15:18

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković optužio je bivše direktore Gradskog groblja za brojne nezakonitosti, među kojima je sipanje goriva na račun ovog preduzeća u privatne svrhe, te preprodaja grobnih mjesta po znatno većim cijenama.

draško

Foto: A. Čavić

On je zajedno sa aktuelnim direktorom Gradskog groblja Aleksandrom Milakovićem na konferenciji za novinare iznio pojedinosti o malverzacijama prethodnog rukovodstva ovog preduzeća.

Stanivuković je iznio tvrdnju da je prethodno rukovodstvo ovog preduzeća, prije svih bivši direktor Željko Grbić kupovao grobna mjesta na imena članove svoje porodice, nakon čega ih je preprodavao po znatno višim cijanama.

„Grobna mjesta su kupovali tetki, strini, ima faktura da je kupio grobno mjesto za kćerku za Novu godinu za oko 900 maraka, a kasnije preuređeno i prodato za 6.000 KM. Znači, kupovali grobna mjesta za ukućane pa onda prodavali“, rekao je Stanivuković pokazujući fakture.

Kako je rekao, grobna mjesta koja su prema dokumentima preduzeća i dalje slobodna u stvarnosti su već zauzeta.

„To je u papirima i dalje plac, ali je u stvari izgrađeno grobno mjesto i prodano za 6.000 KM drugim licima. Kome je to moglo pasti na pamet. To nema u najcrnjim filmovima“, istakao je Stanivuković.

On je optužio bivšeg direktora ovog gradskog preduzeća Željka Grbića da je na račun preduzeća sipao gorivo u privatno vozilo.

„Nakon 39 minuta  dovezao je i drugo vozilo u koje je natočio gorivo, a sve fakture su na groblje“, rekao je Stanivuković i dodao da je Grbić prošle godine u februaru za sedam službenih vozila 14 puta točio gorivo.

Direktor Gradskog groblja Aleksandar Milaković pojasnio je da je ovo preduzeće u manjku od oko 700.000 KM, jer je oko 200 grobnica prodano, a novac nikada nije evidentiran na račun preduzeća.

S druge strane, Željko Grbić je sa svojim stranačkim kolegom iz SPS-a i nasljednikom na mjestu direktora Gradskog groblja Ratkom Jokićem u izjavi ispred Gradske uprave rekao da su sve ovo predizborni trikovi.

Grbić je priznao da je njegova kćerka zaista kupila grobno mjesto, ali je negirao da ima saznanja o eventualnoj preprodaji.

„Moja kćerka je u Frankfurtu. Jeste kupila grobno mjesto. Koliko ja znam, to mjesto je u njenom vlasništvu, ne znam da li ga je preprodala“, rekao je Grbić.

On je dodao da je sve bilo po zakonu u periodu kada je bio direktor, ističući da direktor ne sjedi i prodaje grobnice.

“Grobno mjesto svaki građanin može da kupi, pa i moja kćerka“, rekao je on i dodao da nije bilo preprodaje grobnih mjesta.

Kada je riječ o optužbama o sipanju goriva u privatne automobile na račun preduzeća, Grbić je rekao da je greškom sipao u lične automobile na račun preduzeća, ali da je greška brzo ispravljena.

„Taj dan sam vozio svoje i kćerkino vozilo. Radnik na pumpi je slučajno fakturisao na ‘Gradsko groblje’, ali je greška ispravljena. Ja sam platio 250 KM za to gorivo“, izjavio je Grbić.

Ratko Jokić je ocijenio da nema ničeg spornog u tome da neko kupi veći broj grobnih parcela, sve dok ima novca da ih plati.

„Svako ima pravo da kupi i po 20 grobnih mjesta ako za to ima novca“, rekao je Jokić.

Podsjećamo, nakon što je Stanivuković juče putem društvenih mreža iznio optužbe na njegov račun, Željko Grbić je podnio banjalučkom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Stanivukovića zbog, kako je naveo, klevete i laži koje je iznio u javnosti.

CAPITAL: D. M.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Stanivuković: Bivši direktori kupovali grobna mjesta za ukućane pa ih preprodavali

    1. Deni

      Drasko je vidno nervozan u zadnjih nekoliko nastupa. Napustaju ga Dodikovi sateliti. Odbacuje ga Dodik nakon sto ga je iskoristio. Crnadak ne ucestvuje u kampanji. Opozicija ga je davno odbacila. Nijedan opozicioni medij mu ne daje podrsku. Rejting strmoglavo pada. Bice upamceno kao najspektakularnija politicka samodestrukcija. Izgubiti takav politicki kapital iz 2020. tako glupim potezima i hirovima, fascinantno.

      • Goran

        Kako da izgubi nešto šta nije ni imao? Njegov politički kapital iz 2020-te je samo želja naroda da makne SNSD i školovanog, finog, kulturnog, nasmiješenog i poslušnog slugu baje i tajkuna. Tada je Draškić bio sušta suprotnost, jer je neškolovan, agresivan, razmažen i iskompleksiran, te je uz glumu kako se bori protiv tajkuna prošao na izborima, jer je narod tražio nešto drugačije. I dobio ga je. Među noge.

    2. GIOMETAR, DIPLOMIRANI GIOMETAR

      neverovatno. ovi direktori zaradjivali prodavajuci grobnice????na zapdu bi dobili po 10 godina zatvora.