Capital.ba

Radnicima Una TV isplaćena plata

18.09.2024. / 11:56

BANJALUKA – Radnicima Una TV, ugašene nakon uvrštavanja na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država, juče kasno popodne isplaćena je avgustovska plata bez koje se do sada nisu mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

Uplata je legla nakon što je portal CAPITAL juče cijeli dan istraživao ovu temu i objavio priču da je bivšim radnicima istekao otkazni rok, a nije isplaćena obećana plata za avgust, zbog čega nisu mogli skupiti tri posljednje platne liste i ostvariti pravo na naknadu sa biroa.

Prethodno su svi radnici potpisali ugovore o otkazu, s tim da su zaposleni u Sarajevu ostvarili pravo na otkazni rok od mjesec dana, a u Banjaluci od dva mjeseca zbog različitih zakonskih rješenja.

Uplata avgustovskih plata, slučajno ili ne, podudarila se sa pisanjem CAPITAL-a o ćutanju bivše firme koja je svima osim njima sve obećane plate isplatila unaprijed.

Juče smo za komentar povodom ove teme pitali direktora novoosnovane “Invictus Technology Grupe” Bojana Vujića, koji je obećao da će odgovoriti na druga pitanja koja smo ranije postavili, ali na ovo nije odgovorio niti rekao da će platu pustiti istog dana. Radnici su nam javili da su im plate legle iza 17 časova.

Potvrdili su nam i da im je plate isplatio “Invictus”.

Podsjetimo, Una TV ugašena je 31. jula, mjesec i po dana nakon što je, kao i brojne druge kompanije dospjela na OFAC-ovu listu sankcionisanih kompanija zbog, kako su u Kancelariji za kontrolu imovine stranaca SAD-a rekli, pružanja podrške, takođe sankcionisanom, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Ovo je prva firma koja je ugašena nakon uvođenja sankcija brojnim kompanijama u Republici Srpskoj, među kojima su članice “Infinity International Grupe” u čijem je sastavu bila ova televizija. Stavljanje na “crnu listu” iskorišteno je kao povod za gašenje ovog medija koji je za samo dvije godine rada stvorio gubitak od gotovo 8,5 miliona maraka.

Bivši radnici ove sankcionisane firme ispričali su juče za CAPITAL da su samo oni bili izuzeti među bivšim radnicima “Infinity International Grupe” koji su prethodno dobili i po dvije plate unaprijed, za avgust i septembar.

Julsku platu radnicima Una TV-a poslodavci su isplatili preko sankcionisane firme “Prointer ITSS”, ali kako ni njoj nije ostao nijedan “živ” transakcioni račun, strahovali su da im neće ni isplatiti avgustovsku platu.

Istovremeno, radnici članica iste grupacije “Prointer” i Alternativna televizija dobili su avgustovske i septembarske plate unaprijed.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!