Capital.ba

Stokholm šalje Kijevu vojni paket vrijedan 443 miliona dolara

09.09.2024. / 16:31

STOKHOLM – Švedska će poslati svoj 17. paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 4,6 milijardi švedskih kruna /443 miliona dolara/, izjavio je ministar odbrane Pal Jonson.

FOTO: Pixabay

Novi paket će uključivati municiju za borbena pješadijska vozila koja je Švedska već donirala, kao i kupovinu koja bi omogućila transfer borbenih aviona “gripen” u budućnosti, iako o tom transferu još nije donesena konačna odluka.

“Želimo da imamo mogućnost da doniramo `gripene` Ukrajini u mogućoj kasnijoj fazi”, rekao je Jonson na konferenciji za novinare.

On je dodao da podrška uključuje dodatne borbene čamce, rakete i maskirnu opremu, kao i sredstva namijenjena za odbranu Ukrajine.

Izbor sredstava iz paketa napravljen je u bliskoj saradnji sa Kijevom.

Oko polovine vrijednosti paketa čine dijelovi potrebni u švedskoj proizvodnji najnovijeg modela lovaca “gripen E” za sopstveno vazduhoplovstvo.

To znači da bi Švedska mogla da prebaci starije avione u Ukrajinu, bez nadogradnje.

“Trenutno nije u planu prebacivanje `gripena` u Ukrajinu jer bi to poremetilo uvođenje `F-16`”, navodi se u saopštenju Vlade Švedske. Srna/Rojters

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!