Capital.ba

Cijene u Luksemburgu 52 odsto iznad prosjeka EU

08.09.2024. / 15:02

BRISEL – Luksemburg ima najviše potrošačke cijene među zemljama Evropske unije, i to čak 52 odsto više od prosjeka EU. Konkretno, obrazovanje je u ovoj zemlji skuplje nego bilo gdje drugo u EU, sa 276 odsto iznad prosjeka.

cijene

Foto: Pixabay

Ova mala država zapadne Evrope u isto vrijeme ima najviše prosječne zarade – oko 47,2 evra po satu, te predstavlja centar finansijsko-tehnoloških usluga na Starom kontinentu, prema podacima Eurostata.

Po ovom kriterijumu, Danska je druga sa 42 evra po satu, Norveška treća sa 41,7, a Island četvrti sa 39,5 evra.

Nasuprot njima, na dnu ljestvice su Bugarska sa prosječnom satnicom od osam evra, zatim Rumunija sa 10,4, Letonija sa 10,7, i Mađarska sa 11 evra po satu.

Na drugom kraju liste po skupoći, Rumunija ima najniže cijene u cijelom evro bloku, sa 46 odsto ispod prosjeka EU.

Ova zemlja, koja se graniči sa Srbijom, ima zdravstvene troškove 70 odsto ispod evropskog prosjeka, a cijene obrazovanja 62 odsto ispod prosjeka. Međutim, ima i drugi najniži medijalni godišnji prihod po glavi stanovnika, nakon oporezivanja – 6.568 evra.

Zanimljivo je da je druga na listi najskupljih zemalja Irska, država koja je do prije nekoliko decenija smatrana jednom od siromašnijih u zapadnom dijelu Evrope. Međutim, dosta toga se u međuvremenu promijenilo zahvaljujući ekspanziji informaciono-tehnološkog sektora u zemlji i privlačenju velikih multinacionalnih kompanija veoma niskim stopama oprezivanja.

Irska ima cijene 45 odsto iznad prosjeka cijele EU.

Na trećem mjestu je Danska, sa 43 odsto višim cijenama, na četvrtom je Finska sa 28 odsto skupljim proizvodima, a zatim Holandija i Švedska sa po 22 odsto iznad prosjeka EU.

Gledajući kompletnu listu zemalja EU, cijene imaju tendenciju da budu više u zapadnim zemljama sa većim životnim standardom i višim prihodima.

Relativne prosječne cijene su određene valutom potrebnom za kupovinu istog obima proizvoda u različitim zemljama, izračunate na osnovu stvarne individualne potrošnje dobara i usluga i kursa u svakoj zemlji pojedinačno. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!