Capital.ba

Esprit do kraja godine zatvara svih 56 poslovnica u Njemačkoj

08.09.2024. / 14:10

BERLIN – Poznata modna grupa Esprit do kraja godine zatvara svih 56 poslovnica u Njemačkoj.

FOTO: Pixabay

Oko 1.300 zaposlenih ostaje bez posla. Prava na zaštitni znak za insolventno evropsko preduzeće prodaće se britanskom finansijskom investitoru Alteri.

Iz Esprita nisu željeli da daju informacije otkupnoj cijeni. Rečeno je da će se kompanije ugasiti, a proizvodi prodavati u drugim trgovinama.

Alteri ne preuzima operativno poslovanje, odnosno niti poslovnice niti zaposlene. Pozicije u sjedištu u Ratingenu biće uklonjene. Potvrdio je to odbor povjerilaca sedam insolventnih njemačkih kompanija Esprit.

„Esprit će nastaviti da djeluje kao robna marka“, saopštila je kompanija.

Proizvodi pod oznakom Esprita i dalje će se prodavali u Nemačkoj, iako je tačan proces kao će to izgledati, još uvek nejasan. Alteri poseduje i modnu kompaniju CBR Fashion s brendovima Street One i Cecil, piše Feniks magazin.

Esprit Europe GmbH i šest drugih kompanija iz modne grupe podnijeli su zahtjev za stečajem u junu. Postupak je započeo 1. avgustu na Okružnom sudu u Dizeldorfu. Esprit Evrope GmbH upravlja Espritom u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, Skandinaviji, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Nabavka i prodaja organizovana je u različitim društvima kćerkama i podružnicama.

Esprit je zastupljen u oko 40 zemalja svijeta. Bankrot ne utiče na poslovanje izvan Evrope. Matična kompanija grupe, Esprit Holding, nalazi se u Hong Kongu. Ipak, Njemačka ostaje najvažnije tržište za kompaniju. Esprit je već podnio zahtjev za postupak zaštite za nekoliko njemačkih kompanija 2020. Tada je zatvoreno oko 50 poslovnica i ukinuto oko 1.100 radnih mjesta. BizPortal

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!