Capital.ba

Petrović: Elektroprivreda RS najviše doprinosi stabilnosti budžeta Srpske

08.09.2024. / 13:30

TREBINJE – “Elektroprivreda Republike Srpske” najviše doprinosi stabilnosti republičkog budžeta jer radnicima i državi putem poreza, doprinosa i koncesionih naknada godišnje uplati oko 400 miliona KM, a ovo preduzeće, kao holding, će u ovoj godini pozitivno poslovati, izjavio je generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Luka Petrović

FOTO: Borislav Zdrinja

“Vjerujem da smo sa 8.900 zaposlenih sistem koji najviše doprinosi stabilnosti budžeta Vlade Republike Srpske, a tako će i ostati”, kazao je Petrović.

Kada je konkretno riječ o tekućoj godini, prvi čovjek ERS-a priznao je da je ovo jedna od lošijih hidroloških godina, što potvrđuje činjenica da je smanjena proizvodnja u Hidroelektranama na Drini, te HE na Vrbasu.

“Hidroelektrane na Trebišnjici su izbalansirane po planu, međutim jesen je teška, što znači da neće ostvariti zacrtani plan”, rekao je Petrović.

Kad je riječ o termoelektranama u Gacku i Ugljeviku, on je naveo da tu postoji znatan pad i da se kasni sa proizvodnjom 14 procenata.

“Vidljivo je da ne možemo ostvariti veliku dobit, naš je cilj da ‘Elektroprivreda Republike Srpske’ kao holding posluje pozitivno, u šta ne sumnjam, u ovoj godini, ali će termoelektrane poslovati negativno, jer su imale mnogo teškoća oko kvaliteta uglja i pojačane otkrivke u rudarskim kopovima”, rekao je Petrović, te dodao da očekuje da će ERS ovu godinu zadržati pozitivnom, što bi bila peta godina uzastopno da posluje pozitivno.

“Prošla godina je bila najbolja od osnivanja ‘Elektroprivrede'”, podsjetio je Petrović, navodeći da je izvršena dodatna reorganizacija rada trgovine električnom energijom. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Petrović: Elektroprivreda RS najviše doprinosi stabilnosti budžeta Srpske

    1. Raskoljnikov

      Doprinosi stabilnosti budžeta tako što duguje 12 miliona za poreze. I najveći je dužnik poslije jedne firme koja je u stečaju. Da ima prst obraza sakrio bi se i ne bi izlazio u javnost. I to samo matično preduzeće. Elektrodoboj još blizu 900 hiljada i ostali još ko zna koliko.

      • Raskoljnikov

        Petrović je jedini direktor na svijetu koji doprinosi stabilnosti budžeta tako što primi ogroman broj radnika za kojima nema potrebe pa onda ne može da plati poreze i doprinose za sve njih. EPRS je jedan od većih fiskalnih rizika u RS , jer mu je budžet garantovao za mnoge kredite koje ne bi mogao dobiti bez garancije budžeta.