Capital.ba

Pad dolara, čeka se smanjenje kamatnih stopa

08.09.2024. / 11:30

LONDON – Vrijednost dolara pala je prošle sedmice jer je gotovo sigurno da će američka centralna banka ovog mjeseca, nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike, smanjiti kamatne stope.

dolar

Foto: Pixabay

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, je oslabio 0,5 odsto, na 101,19 bodova.

Pritom je kurs dolara prema evru skliznuo 0,3 odsto, pa je cijena evra dostigla 1.1085 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema prema japanskom jenu, za 2,6 odsto, pa je njen kurs potonuo na 142.30 jena. Svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u slabi, kao i tržište rada, dok se rast privrede usporava.

Zbog toga se američkoj centralnoj banci otvara prostor za smanjenje kamatnih stopa, pa je dolar pod pritiskom. Nakon izjava niza čelnika Feda, gotovo je sigurno da će centralna banka već na sjednici u septembru smanjiti kamatne stope. Pitanje je samo za koliko.

Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova, ali ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0,50 postotnih bodova. Japanski je jen, pak, snažno ojačao jer je zbog povišene inflacije u Japanu moguće da će tamošnja centralna banka uskoro dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Od Evropske centralne banke očekuje se, pak, daljnje smanjenje kamata u septembru, drugi put od juna. Gotovo svi podaci pokazuju da inflacija u evrozoni postepeno popušta, što otvara prostor ECB-u za smanjenje kamata. S druge strane, privreda evrozone sporo raste, pa su mu monetarni podsticaji nužni. SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!