TOKIO, Više od 60 odsto japanskih potrošača kupuje više hrane domaće proizvodnje nego ranije, proizilazi iz nedavne internet ankete Japanskog istraživačkog instituta.
Ovo istraživanje je takođe pokazalo da se znatno smanjuju kupovine smrznute hrane ili odlasci na večere u restorane, što se ocijenjuje kao pokazatelj da je Japancima sve važnije da je hrana koju jedu bezbjedna za upotrebu, a da im je manje značajna ušteda vremena za pripremu obroka, izveštava agencija Kjodo.
Na ponašanje japanskih potrošača očigledno je uticala afera sa kineskim smrznutim knedlicama od mesa, zagađenim pesticidima, ali i brojne skorašnje prevare na tržištu hrane, pri kojima su mnogi produkti lažno označavani kao “domaći” ili “prvoklasni”.
Na pitanje kako su se njihove prehrambene navike promjenile u posljednje tri godine, 64,3 odsto anketiranih Japanaca reklo je da sada više kupuju domaću hranu, 39,3 odsto da više sami kuvaju nego ranije, 47,2 odsto je smanjilo kupovine smrznute hrane, a 46,9 odsto ređe jede van kuće.
Anketa je pokazala da se manje kupuju i hrana u limenkama i polugotova jela.
Anketirane najviše brinu rast cijena izazvan smanjenim raspoloživih količina žitarica (85,3 odsto), potom štetne supstance koje mogu da se nađu u hrani (80,3 odsto) i mogućnost zaraze ptičijim gripom (78 odsto).