Capital.ba

Naša banka ide u dokapitalizaciju od pet miliona KM

31.08.2024. / 9:00

BANJALUKA – Naša banka Banja Luka objavila je da planira prikupiti 5 miliona maraka izdavanjem novih akcija. Banka planira izdati 5.000.000 redovnih akcija, svaka s nominalnom vrijednošću od jedne marke, navodi se u prijedelogu odluke.

FOTO: Ustupljena fotografija

Emisija akcija uputiće se investitoru, društvu GI Finance Zvornik, koje je trenutno 99,6-odstotni vlasnik  Naše Banke.

Ciljevi ove emisije akcija  su povećanje osnovnog i ukupnog kapitala, podrška daljem rastu i razvoju Banke, kao i realizacija strateškog plana. Naša Banka će novčana sredstva prikupljena ovom emisijom akcija plasirati za odobravanje kredita.

Očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija, kao i jačanje kapitalne pozicije Banke radi ostvarenja projektovanog rasta Banke, jačanje pozicije na tržištu finansijskih usluga uopšte, zadovoljavanje potreba klijenata Banke na tržištu Bosne i Hercegovine“, navodi se u obrazloženju odluke o emisiji.

Nakon povećanja osnovnog kapitala puteme akcija, Bančin kapital će se uvećati na 38.182.313,00 KM.

Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Naša banka ide u dokapitalizaciju od pet miliona KM

    1. Direkt Net

      U prevodu, zafalilo para za plasman kredita. :)))

      • Komentator

        Pa ne baš, u dokapitalizaciju banke idu prije svega da bi održale stopu kapitalne adekvatnosti iznad minimalno dozvoljene, odnosno održale nivo (neto) kapitala u odnosu na (rizikom ponderisanu) aktivu. Pojednostavljeno, rast kredita (i ostale aktive) je uslovljen rastom kapitala banke. Dakle, i kad banka “pliva” u parama koje je prikupila u formi depozita ili zajmova, ne može povećati kreditnu aktivnost dok ne poveća svoj kapital.

    2. Miki Maus

      Koliki je ROE za ovu banku?