Capital.ba

Dobar rod grožđa u Hercegovini

23.08.2024. / 15:20

TREBINJE – Berba grožđa u vinogradima u Trebinju počeće oko 1. septembra, a ove godine se očekuje dobar prinos, kao i kvalitet grožđa, jer je bila dobra godina sa puno sunčanih dana, tvrde vinogradari.

FOTO: Pixabay

Iz firme “Agrofin” iz Trebinja, koja ima najveće vinogorje u Srpskoj sa oko 120 hektara vinove loze pod zasadima, kažu da je ovo dobra godina za vinogradare po prinosu i po kvalitetu grožđa, pa se zbog toga može očekivati i dobar kvalitet ovogodišnjih vina iz Hercegovine.

Direktor “Agrofina” Tamara Dragović rekla je Srni da su u vinogradima u vlasništvu tog preduzeća do sada obrali samo vrstu šardone, a prinos je solidan.

Sunčani, suvi i topli dani doprinijeli su dobrom kvalitetu grožđa i da ova godina bude mnogo bolja od prošle, bez bolesti zrna, koje je bilo prošle godine i zbog čega je i prošlogodišnji prinos bio najmanji u posljednjih 10 godina, podsjetila je Dragovićeva.

Vinogradari u Hercegovini se nadaju da će ih poslužiti lijepo vrijeme i narednih dana dok se berba ne završi, kako bi grožđe zadržalo dosadašnji kvalitet, dodala je Dragovićeva.

U trebinjskom “Agrofinu” očekuju da će imati ukupan prinos od oko 400 do 450 tona grožđa iz svojih vinograda.

To uključuje i mlade zasade koji još nisu dospjeli za rod, s obzirom na to da smo iskrčili oko 60 hektara vinograda u ranijem periodu“, dodala je Dragovićeva.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!