Capital.ba

Ministarstvo „pegla“ papirologiju za Rufija

07.08.2024. / 14:06

BANJALUKA – Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske formalno je raspisalo javni poziv za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja na ležištu “Bukova Kosa” kod Prijedora.

FOTO: Capital

Javni poziv za podnošenje ponuda je raspisan nekoliko mjeseci nakon što je kompanija “Drvo-export”, koja se dovodi u vezu sa SNSD-ovim odbornikom u Tesliću Srđanom Klječaninom Rufijem, počela da eksploatiše ugalj na ovom lokalitetu.

Ugalj se od februara iskopava na području mjesne zajednice Veliko Palančište, uz magistralni put Prijedor-Kozarska Dubica i već je izazvao brojne probleme mještanima, od prekidanja telefonskih i linija interneta, do kidanja cijevi za vodu.

Mještani su se mjesecima bunili protiv otvaranja rudnika kako na ovom lokalitetu, tako i na području Bistrice, gdje su bageri raskopali rudnik u sred sela bez i ikakve dozvole, a ministarstvo na čijem se čelu nalazi Petar Đokić je naknadno “popeglalo” papirologiju i potpuno zanemarilo činjenicu da se mještani tome protive.

Prema tekstu poziva, investicija je vrijedna 700.000 maraka, a projekat podrazumijeva eksploataciju uglja na ležištu “Bukova Kosa” površinskom metodom otkopavanja jer to “obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne sirovine, bezbjednost ljudi objekata i imovine, a u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom”.

Prema informacijama iz ovog ministarstva, ovo ležište raspolaže sa 2.167.515 tona bilansnih rezervi uglja, a koncesija se dodjeljuje na period od deset godina.

Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane privrednog  društva ili drugog pravnog lica koje ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije u oblasti rudarstva. Minimalni iznos jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo je 35.000 KM, te 2,8 KM po toni za korišćenje predmeta koncesije“, navode u javnom pozivu.

Rok za dostavljanje dokumentacije je 30 dana.

S obzirom na to da je inicijativu pokrenuo “Drvo-export”, ova firma dobiće i bonus za ponuđeno rješenje (tehnički i ekonomsko – finansijski aspekt) koji iznosi 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Inače, Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog pokretanja postupka dodjele koncesije teslićkoj kompaniji “Drvo-export” za eksploataciju uglja na ležištu Bukova Kosa – Prijedor, gdje iskopavanje uglja traje već mjesecima.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Ministarstvo „pegla“ papirologiju za Rufija

    1. Goran

      Studiju opravdanosti sa elementima procjene zaštite životne sredine će da radi firma koja ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije u oblasti rudarstva. Firma koja će reći da treba kopati će objektivno procjeniti zaštitu životne sredine? Zašto ne angažuju kakvu ekološku organizaciju da im procjeni opravdanost kopanja?