Capital.ba

Najskuplji stan prodat u Banjaluci za pola miliona KM

07.08.2024. / 12:20

BANJALUKA – Najskuplji prometovani stan u Republici Srpskoj u prvom polugodištu plaćen je 507.110 KM u Banjaluci, rečeno je u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP).

FOTO: Pixabay

Površina tog stana iznosi 133,45 metara kvadratnih i nalazi se u objektu izgrađenom ove godine. Uz stan je prometovana i pomoćna prostorija /podrum, ostava/, pri čemu ukupna ostvarena cijena u ugovoru iznosi 511.840 KM.

Cijena najskuplje prometovane kuće u Republici Srpskoj, korisne površine od 341 metra kvadratnog, sa zemljištem uz objekat površine od 7.216 metara kvadratnih, u prvom polugodištu bila je 550.000 KM i evidentirana je u Laktašima.

Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog objekta iznosila je 1.521.000 KM i evidentirana je u Banjaluci, pri čemu je njegova korisna površina 359,3 metra kvadratna, dok je površina zemljišta uz objekat 463 metra kvadratna.

Cijena najskupljeg prometovanog poslovnog prostora iznosila je 2.340.000 KM i evidentirana je u Istočnom Sarajevu, a njegova površina je 724,39 metara kvadratnih.

Najskuplja prometovana garaža u objektu u Republici Srpskoj bila je u Banjaluci sa cijenom od 68.746 KM i površinom od 55,7 metara kvadratnih, dok je cijena najskupljeg prometovanog garažnog mjesta u objektu iznosila 50.000 KM i evidentirana je u Banjaluci sa površinom od 12 metara kvadratnih.

Cijena najskupljeg prometovanog građevinskog zemljišta od 4,3 miliona KM površine od 4.748 metara kvadratnih evidentirana je u Banjaluci.

Najskuplje prometovano poljoprivredno zemljište od 90.000 KM, površine 43.886 metara kvadratnih bilo je u opštini Šamac.

Prema podacima iz kupoprodajnih ugovora i upitnika koji su bili predmet upisa prava vlasništva u područnim jedinicama i kancelarijama RUGIPP-a u prvom polugodištu, registrovana su ukupno 8.654 kupoprodajna ugovora, u kojima je prometovano 17.926 nepokretnosti.

Ostvarena novčana vrijednost u datim ugovorima iznosila je 562.468.965 KM i za oko 35 miliona KM je manja od ukupnog zbira cijena nepokretnosti registrovanih u istom periodu prošle godine.

Obim tržišta nepokretnosti smanjen je za oko 16 odsto, a suma cijena smanjena za oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Od osnivanja Registra cijena nepokretnosti 1. januara 2017. godine do 30. juna ove, zabilježen je promet nepokretnosti vrijednosti od oko šest milijardi KM.

RUGIPP od početka 2017. godine na teritoriji Republike Srpske evidentira sve kupoporodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Lični podaci iz kupoprodajnih ugovora su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, dok su podaci koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti javno dostupni na zvaničnoj internet stranici RUGIPP-a. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!