Capital.ba

Turistički vaučeri Srbije i Srpske se izgubili u administrativnoj mreži (VIDEO)

08.08.2024. / 9:54

BANJALUKA, BEOGRAD – Republika Srpska i Srbija planiraju da u budućnosti  funkcionišu kao jedna turistička cjelina, ukoliko dvije Vlade uspiju u namjeri da realizuju projekat zajedničkih turističkih vaučera.

Ilustracija, FOTO: CAPITAL

Najveća prepreka ovoj ideji je administracija s obzirom da je priča regionalnog karaktera, ali i novac, kojeg Republika Srpska mora da obezbijedi, a zbog čega je i ranije odustala od subvencisanja svojih građana.

Takođe, upitno je da li je dovoljno 100 maraka koje je dijelila Srpska, ili 85 evra koliko trenutno daje Srbija da se turisti motivišu i krenu na neke od destinacija udaljenih više stotina kilometara i gdje subvencija ne bi bila dovoljna da pokrije ni troškove goriva i putarina.

Da ova ideja živi, i da se o njoj ozbiljno razmišlja, nedavno je potvrdio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dogovorili smo se da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u Republici Srpskoj i obrnuto”, kazao je on.

Međutim, Dodik nije ulazio u detalje, a nakon toga više nije bilo pravih i konkretnih informacija.

Ideja stara nekoliko godina

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić u razgovoru za CAPITAL i „Novu ekonomiju“ kaže da je ideja stara već nekoliko godina, koliko se i vode pregovori o mogućnostima da dođe do realizacije projekta.

On otkriva da je u novembru prošle godine bio operativni sastanak njega i ministra  turizma i omladine Srbije Huseina Memića, na kojem je došlo i do konkretizacije.

U tehničkom smislu, potrebno je prije svega da se definišu količine vaučera koji će se koristiti u reciprocitetu, jer Srbija u svom projektu ograničava količinu vaučera koje emituje, dok je u Republici Srpskoj korištenje vaučera bilo drugačije definisano. Takođe, potrebno je kreirati i modele refundacije sredstava za pravne subjekte među zemljama, načine apliciranja i još niz drugih tehničkih detalja”, kaže Šulić.

On napominje da su na prijedlog dva ministarstva turistički vaučeri razmatrani i definisani kao jedan od zaključaka Svesrpskog sabora, a u cilju daljeg jačanja odnosa Srpske i Srbije.

Aktivnosti na ovom projektu nastavićemo i u narednom periodu, a javnost će biti blagovremeno informisana o svim detaljima”, zaključio je Šulić ne otkrivši kada bi projekat mogao da zaživi.

Da podsjetimo, turistički vaučeri u Srpskoj realizovani su u  dva navrata i tokom dva ciklusa i to u periodu od 15. juna 2020. godine do 30. juna 2021. godine i u periodu od 01. jula 2022. godine do 30. oktobra 2022. godine.

Građanima Republike Srpske izdato je ukupno 65.857 turističkih vaučera.

Na raspolaganju im je bilo 100 KM uz obavezna dva noćenja, a vaučere su najviše koristili u banjskim mjestima, među kojima je vodeća bila Banja Vrućica u Tesliću.

Banja Vrućica

Foto: Banja Vrućica

Osim banjskih centara, veliki broj korisnika turističkih vaučera posjećivao je Jahorinu i Trebinje.

Kada je riječ o Srbiji, vaučeri za odmor su se pokazali izuzetno popularnim, pa je tako sto hiljada vaučera izdatih početkom 2024. godine podijeljeno za svega nekoliko sati.

Najpopularnije destinacije ove godine bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka banja, Kopaonik, Ribarska banja, Gornja Trepča i Banja Koviljača, prema podacima koje je ranije objavila Pošta Srbije.

Građanima Srbije podijeljeno je više od milion vaučera tokom prethodnih devet godina.

Korisnici vaučera mogu biti zaposleni čija mjesečna primanja ne prelaze 80.000 dinara (oko 680 evra), penzioneri i stariji od 65 godina koji ne ostvaruju pravo na penziju, nezaposleni, studenti, vojni invalidi i civilni invalidi rata, kao i nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Takođe, vaučere mogu dobiti i korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, navodi se u uredbi Vlade Srbije o dodjeli vaučera.

Vaučer, koji vrijedi 10.000 dinara (85 evra), može da se koristi isključivo za usluge smještaja, u trajanju od najmanje pet noćenja.

Osoba koja želi da se prijavi za vaučer prvo treba da rezerviše smještaj kod ugostitelja sa liste koja se nalazi na sajtu Ministarstva turizma i omladine Srbije.

Iz Ministarstva turizma nisu odgovorili na pitanja da li je nešto konkretno dogovoreno oko uvođenja zajedničkih vaučera i kada ovaj dogovor treba da bude sproveden.

Takođe nisu odgovorili koliko su vaučera podijelili godišnje u ovoj, prošloj i pretprošloj godini.

Senićić: Više vau

Direktor srbijanske Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić očekuje da sprovođenje dogovora Srbije i RS o vaučerima dovede do porasta broja posjeta i na jednoj i na drugoj strani.

Aleksandar Seničić, FOTO: YUTA

Čim se širi krug korisnika vaučera, to bi bilo obostrano korisno i za Republiku Srpsku i za nas, jer mi i inače imamo veliki broj gostiju iz RS“, rekao je Seničić za Novu ekonomiju i CAPITAL.

Dodao je da se nada da će u tom slučaju biti štampan veći broj vaučera, jer bi to onda imalo još više efekta.

Ako bi to bilo zbirno oko 200 hiljada, to bi značajno unaprijedilo i jednu i drugu turističku ponudu i privredu“, kazao je Seničić.

U udruženju za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluke podržavaju ovu ideju jer su, kako navode, vaučeri oživjeli turizam kojeg je pandemija virusa korona u potpunosti zaustavila.

Ovu ideju možemo samo da pozdravimo i da se nadamo da će iznos turističkog vaučera biti jedinstven i prema građanima Srbije i prema građanima Srpske”, kazao je predsjednik udruženja Dušan Srdić.

Inače, podaci koje je prikupio portal CAPITAL i Nova Ekonomija govore da su turisti iz Srbije na vrhu ljestvice koja mjeri turistički promet u Srpkoj, a slično važi i kada je riječ o građanima Srpske i njihovim posjetama Srbiji.

Za šest mjeseci ove godine turisti iz Srbije u Srpskoj su imali 50.392 dolazaka i 118.543 noćenja, što ih stavlja na prvo mjesto na listi.

Primjera radi, prošle godine evidentirano je 95.603 dolazaka i 208.728 noćenja i sve ukazuje da će ti rezultati biti nadmašeni.

Sa druge strane, statistika iz Srbije ne razdvaja građane Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, pa se podaci o prometu mogu posmatrati samo kroz cijelu BiH.

Prema tim podacima, građani BiH su od januara do juna ove godine imali 81.674 dolazaka i 179.999 noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od osam odsto.

YouTube player

CAPITAL/Nova Ekonomija: Dejan Tovilović, Filip Rudić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Turistički vaučeri Srbije i Srpske se izgubili u administrativnoj mreži (VIDEO)

    1. Dvije godine bez vaučera

      Ovi naši jedva skupe za penzije, a kao najavljuju izdavanje vaučera?! Jedino ako će pobratim Vučko opet priskočiti u pomoć i pokriti sve troškove! :)