NJUJORK, Cijene kakaoa su prošlog mjeseca premašile granicu od 3.000 dolara za tonu, jer je tražnja te sirovine za konditorsku industriju premašila ponudu, dok je odnos između zaliha i prerade opao na najniži nivo za 22 godine.
U junu su terminske cijene kakaoa u Njujorku odskočile na 28-godišnji maksimum od 3.150 dolara za tonu, nakon što su lane ojačale 53 odsto, dok su u Londonu dostigle vrijednost od 1.662 funte za tonu, što predstavlja najvišu cijenu za 22 godine i rast od 50 odsto u odnosu na isti mjesec 2007.
Na Njujorškom terminskom tržištu poljoprivrednih sirovina (ICE) kakao za isporuku u septembru se trenutno ugovara po 2.964 dolara za tonu.
Podsticaj tom zrnu u ovom trenutku daje, prije svega, rekordno slabljenje dolara u odnosu na evro koje pojačava interesovanje investitora za neke poljoprivredne sirovine.
Jačanje britanske funte, koja se koristi u trgovini kakaom u zapadnoj Africi, najvećem svjetskom proizvođaču, u odnosu na dolar takođe doprinosi poskupljenju te sirovine, a na tržište utiče i činjenica da je obim prispeća kakaoa u luke Obale Slonovače u prva dva mjeseca međusezone (april-maj) bio manji nego što se očekivalo, ukazala je Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) u svom junskom izvještaju.
Tako izazovne probleme na tržištu kakaoa proizvođači konditorskih proizvoda rješavaju na različite načine.
Švajcarski proizvođač čokolade “Bari Kalebo” (Barry Callebaut), na primjer, apsorbuje samo mali dio ukupnog rasta cijena sirovina, jer 80 odsto tih troškova prebacuje na potrošače, zahvaljujući čemu je ostvario povoljne devetomjesečne rezultate.
Ta kompanija, koja čokoladu prodaje konditorskim džinovima, kao što su “Nestle” i “Herši” (Hershey), prodala je u prvih devet mjeseci, do 31. maja, 872.993 tone čokolade, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isto razdoblje lane.
Tako veliki rast obima prodaje doprinjeo je povećanju vrijednosti devetomjesečne prodaje za 19 odsto, na 3,61 milijardi švajcarskih franaka (2,24 milijarde evra), objavljeno je na Internetu.
Analitičari ukazuju da će, s obzirom na produženje deficita kakaoa na svjetskom tržištu i na 2009, rast cijena te sirovine biti nastavljen.