Capital.ba

Njemačka snižava budžet za vojnu pomoć

21.07.2024. / 15:36

BERLIN – Njemačka je spremna znatno smanjiti sredstva namijenjena jačanju partnerskih država u područjima sigurnosti, odbrane i stabilizacije – odjeljka njenog budžeta koji obično uključuje podršku Ukrajini, pokazuje nacrt državnog budžeta za 2025. godinu.

Novac dodijeljen podršci partnerskim zemljama biće smanjen na četiri milijarde eura u 2025. godine, što je pad sa 7.5 milijardi eura dodijeljenih 2024. godine, prema nacrtu budžeta u koji je “CNBC” imao uvid. Fondu je 2023. dodijeljeno oko 5.4 milijarde eura, pokazuje nacrt budžeta.

Posljednjih godina veliki iznosi ovog dijela njemačkog budžeta dodijeljeni su za podršku Ukrajini nakon ruske specijalne vojne operacije na tu zemlju, prenosi SEEbiz.

Njemačka vlada sada očekuje da će Ukrajina moći pokriti značajan dio svojih vojnih potreba i zahtjeva iz paketa podrške od 50 milijardi dolara koji je prošli mjesec dogovorila G7, prema nacrtu budžeta.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!